ΥΓΕΙΑ

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου χάρη στην σωματική άσκηση

Μιχάλης Θερμόπουλος

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες αποκομίζουν περισσότερα οφέλη από την άσκηση σε σχέση με τους άνδρες, ακόμα κι αν καταβάλλουν λιγότερη προσπάθεια.

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου χάρη στην σωματική άσκηση
Bigstock

Όταν ασκούνται τακτικά, ο κίνδυνος των γυναικών για πρόωρο θάνατο ή θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο μειώνεται περισσότερο από τον αντίστοιχο των ανδρών, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Σε περίοδο δύο δεκαετιών, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν ασκούνταν, οι σωματικά δραστήριες γυναίκες είχαν:

  • 24% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και
  • 36% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιακό επεισόδιο

Αντιστοίχως, οι άνδρες που γυμνάζονταν τακτικά είχαν:

  • 15% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και
  • 14% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιά

“Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα βοηθήσει όλους, ιδιαίτερα τις γυναίκες, να κατανοήσουν ότι μπορούν να αποκομίσουν τεράστια οφέλη από την άσκηση. Είναι ένας απίστευτα ισχυρός τρόπος να ζεις πιο υγιείς και για περισσότερα χρόνια. Οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, τείνουν να ασκούνται λιγότερο από τους άνδρες και ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα εμπνεύσουν περισσότερες γυναίκες να προσθέσουν επιπλέον κίνηση στη ζωή τους”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Susan Cheng, πρόεδρος του τμήματος γυναικείας καρδιαγγειακής υγείας και πληθυσμιακής επιστήμης στο Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt στο Cedars-Sinai στο Λος. Άντζελες.

Πώς έγινε η έρευνα

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 400.000 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 27 και 61 ετών. Τα δεδομένα έδειξαν ότι όλα τα είδη άσκησης ωφελούν περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες, όπως:

Μέτρια αερόβια δραστηριότητα, όπως γρήγορο περπάτημα ή εργασίες στην αυλή του σπιτιού

  • Έντονη άσκηση, όπως τρέξιμο, σχοινάκι κλπ.
  • Προπόνηση ενδυνάμωσης (ασκήσεις με βάρη)

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές:

  • Και για τα δύο φύλα, η μέτρια σωματική δραστηριότητα (περίπου 5 ώρες την εβδομάδα) συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε επίπεδο 24% και 18% για γυναίκες και άντρες αντίστοιχα.
  • Ομοίως, 110 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα συσχετίστηκαν με 24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες και 19% στους άνδρες.
  • Η εβδομαδιαία προπόνηση ενδυνάμωσης παρείχε στις γυναίκες και στους άνδρες 19% και 11% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συνολικά και 30% και 11% μειωμένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά, αντίστοιχα.

Ωστόσο, για να πετύχουν οι γυναίκες τα ίδια οφέλη υγείας με τους άνδρες, χρειάζονταν λιγότερες ώρες άσκησης, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα:

  • Με μέτρια αερόβια άσκηση, οι γυναίκες πέτυχαν το 18% μειωμένο όριο κινδύνου στον μισό χρόνο που απαιτείται για τους άνδρες (κάτω από 2,5 ώρες/εβδομάδα σε σύγκριση με 5 ώρες/εβδομάδα για τους άνδρες).
  • Το ίδιο ισχύει και για την έντονη αερόβια άσκηση. Οι γυναίκες έπιασαν τον δείκτη μειωμένου κινδύνου του 19% με μόλις 57 λεπτά/εβδομάδα, σε σύγκριση με 110 λεπτά/εβδομάδα που χρειάζονταν οι άνδρες.

“Ακόμη και η περιορισμένη τακτική άσκηση μπορεί να προσφέρει ένα σημαντικό όφελος και αποδεικνύεται ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Το να ασκείστε τακτικά, ακόμα κι αν είναι μόνο 20-30 λεπτά έντονης άσκησης μερικές φορές κάθε εβδομάδα, μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερο κέρδος από ό,τι φαντάζεστε”, είπε η δρ. Cheng.

Γιατί οι γυναίκες κερδίζουν περισσότερα από την άσκηση

Οι παραλλαγές στην ανατομία και τη φυσιολογία μπορεί να ευθύνονται για αυτές τις διαφορές στο όφελος, είπαν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, σε σχέση τις γυναίκες, οι άνδρες έχουν γενικά μεγαλύτερη χωρητικότητα των πνευμόνων, μεγαλύτερες καρδιές, περισσότερη άλιπη σωματική μάζα και μεγαλύτερο ποσοστό μυϊκών ινών ταχείας συστολής.

Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες πρέπει να εργάζονται σκληρότερα όταν ασκούνται, καθώς η ίδια κίνηση έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από το γυναικείο σώμα σε σχέση με το ανδρικό. Ως αποτέλεσμα, αποκομίζουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία στην ίδιας διάρκειας και έντασης άσκηση.

Δυστυχώς, μεταξύ των συμμετεχόντων, μόνο το 33% των γυναικών και το 43% των ανδρών πληρούσαν το πρότυπο για εβδομαδιαία αερόβια άσκηση και μόλις το 20% των γυναικών και το 28% των ανδρών ολοκλήρωσαν μια εβδομαδιαία με προπόνηση ενδυνάμωσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Πηγή: healthday.com