ΥΓΕΙΑ

Πόσο γρήγορα εξελίσσεται η στένωση αορτής: Συμπτώματα ανά στάδιο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η αορτική είναι μία από τις τέσσερις βαλβίδες στην καρδιά. Σκεφτείτε την σαν τη “βαλβίδα εξόδου”, όπου το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα αντλείται από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα.

Πόσο γρήγορα εξελίσσεται η στένωση αορτής: Συμπτώματα ανά στάδιο
Bigstock

Ως η κύρια πύλη για τη ροή του αίματος σε όλους τους ιστούς, είναι σημαντικό η αορτική βαλβίδα να παραμένει καθαρή και ανοιχτή.

Με την πάροδο του χρόνου (ή και εξαιτίας ορισμένων εκ γενετής προβλημάτων) η αορτική βαλβίδα μπορεί να στενέψει από εναποθέσεις ασβεστίου, φλεγμονή και ακαμψία που περιορίζει τη ροή του αίματος. Αυτή η στένωση αορτής είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για χειρουργική επέμβαση καρδιακής βαλβίδας.

Η στένωση αορτής εξελίσσεται αργά ή γρήγορα;

Το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται και εξελίσσεται η στένωση αορτής μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση την ηλικία, την υποκείμενη αιτία της στένωσης και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν.

Η ασβεστοποίηση (σκλήρυνση) της αορτικής βαλβίδας με την πάροδο του χρόνου είναι η κύρια αιτία αορτικής στένωσης.

Δεν είναι εξακριβωμένο το γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις η στένωση αορτής εξελίσσεται γρήγορα, ενώ σε άλλες πιο αργά. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η ταχεία εξέλιξη συνήθως οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσο και υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών ή και θανάτου.

Στάδια αορτικής στένωσης

Η στένωση αορτής σταδιοποιείται με βάση το πόσο περιορισμένη είναι η ροή του αίματος στην αορτή και ποια άλλα καρδιακά προβλήματα έχουν αναπτυχθεί από την μειωμένη ροή αίματος.

  1. Στάδιο 0: Υπάρχει στένωση της αορτής, αλλά δεν έχει προκαλέσει άλλη βλάβη στον ιστό ή στην λειτουργία της καρδιάς.
  2. Στάδιο 1: Η στένωση έχει επηρεάσει την ικανότητα άντλησης της καρδιάς στην αριστερή κοιλία. Αυτή είναι ο κάτω-αριστερά θάλαμος της καρδιάς όπου το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα αντλείται στο υπόλοιπο σώμα.
  3. Στάδιο 2: Η βλάβη εκτείνεται στον αριστερό κόλπο της καρδιάς και αναγκάζει την μιτροειδή βαλβίδα να μην κλείνει σωστά και να υπάρχει διαρροή. Αυτό είναι γνωστό ως ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του σταδίου είναι ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (κολπική μαρμαρυγή).
  4. Στάδιο 3: Επηρεάζονται αρνητικά και άλλες βαλβίδες και αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την πνευμονική αρτηρία και την τριγλώχινα βαλβίδα, που βοηθούν στον έλεγχο της ροής του αίματος μεταξύ της καρδιάς και των πνευμόνων. Προβλήματα σε αυτά τα αγγεία μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονική υπέρταση.
  5. Στάδιο 4: Ο κάτω δεξιός θάλαμος (κοιλία) γίνεται αδύναμος και μη λειτουργικός.
Aortic-Valve-Stenosis

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα εξελίσσεται η στένωση αορτής

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα υγείας που μπορεί να συντρέχουν με τη στένωση αορτής και να συμβάλλουν τόσο στην ανάπτυξή της, όσο και στο πόσο γρήγορα εξελίσσεται.

Σε ηλικιωμένους και σε άτομα με ήδη αδύναμη υγεία η νόσος προχωρά πιο γρήγορα και με πιο εκτεταμένη καρδιακή βλάβη.

Τα άτομα που έχουν φτάσει πλέον σε σοβαρή στένωση αορτής μπορεί επίσης να έχουν:

  • Υψηλότερη μάζα σώματος
  • Διαβήτη
  • Νεφρική νόσο
  • Προηγούμενες εγχειρήσεις στην καρδιά
  • Πάχυνση της αριστερής κοιλίας
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Υπέρταση
  • Υψηλή χοληστερόλη

Συμπτώματα πρώιμου και τελικού σταδίου αορτικής στένωσης

Τα συμπτώματα από τη στένωση αορτής σχετίζονται με το πόσο περιορισμένη είναι η ροή του αίματος. Για πολλούς ασθενείς, τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται μέχρι να περιοριστεί σημαντικά η ροή του αίματος μέσω της αορτικής βαλβίδας και να αναπτυχθεί άλλη καρδιακή βλάβη.

Όταν εμφανιστούν, τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • πόνος στο στήθος
  • αίσθημα παλμών
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • ζάλη ή λιποθυμία
  • χαμηλή ανοχή σε καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας
  • πρησμένα πόδια
  • δυσκολία στον ύπνο ή το να ξαπλώσετε σε επίπεδη θέση
  • αυξημένη κόπωση

Καθώς η στένωση αορτής εξελίσσεται σε μεταγενέστερα στάδια, τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά και μπορεί να εξελιχθούν σε άλλες σοβαρές καταστάσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή πνευμονική υπέρταση.

Πηγή: healthline.com