ΥΓΕΙΑ

Γιατί είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να χάσουν κιλά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια γυναίκα κι ένας άντρας κάνουν δίαιτα μαζί. Έχουν το ίδιο κίνητρο και τηρούν πιστά τα θερμιδικά όρια, αλλά ο άντρας είναι πιο πιθανό να χάσει ανεπιθύμητα κιλά νωρίτερα.

Γιατί είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να χάσουν κιλά
Bigstock

Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι θέμα γονιδίων, σύμφωνα με ειδικούς.

“Το ακούμε αυτό συνεχώς και μπορεί να είναι απογοητευτικό για τις γυναίκες. Αλλά δυστυχώς, είναι αλήθεια: η γενετική τους σύνθεση κάνει την απώλεια βάρους λίγο πιο δύσκολη”, λέει ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, ενδοκρινολόγος, δρ. Marcio Griebeler.

Δηλαδή, ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο; Ο δρ. Griebeler αναλύει τα βασικά.

Σύσταση σώματος και μεταβολισμός

Οι γυναίκες έχουν συνήθως περισσότερο σωματικό λίπος και λιγότερους μυς από τους άνδρες. Αυτό επηρεάζει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR), δηλαδή το πόσες θερμίδες καίει το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας.

“Ο μεταβολικός ρυθμός καθορίζεται, εν μέρει, από την μυϊκή μάζα και οι περισσότερες γυναίκες έχουν φυσικά λιγότερους μύες και περισσότερο λίπος από τους άνδρες”, εξηγεί ο δρ. Griebeler.

Αυτό είναι βάση... σχεδίου της φύσης. Είναι μια εξελικτική προσαρμογή: Αυτά τα περιττά κιλά μπορούν να φανούν χρήσιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σχήμα του σώματος επίσης έχει σημασία. Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές δομές οστών και τείνουν να αποθηκεύουν λίπος σε διαφορετικά μέρη του σώματός τους, με την αποθήκευση λίπους των γυναικών να είναι συνήθως πιο απλωμένη. Αυτό σημαίνει ότι πολλές γυναίκες πρέπει να χάσουν περισσότερα κιλά για να δουν την ίδια αλλαγή στην εμφάνισή τους.

Εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες υφίστανται πολλαπλά διαφορετικά είδη ορμονικών διακυμάνσεων κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εκτός από την εφηβεία (την οποία άνδρες και γυναίκες βιώνουν διαφορετικά) οι γυναίκες περνούν επίσης από την εμμηνόπαυση. Πολλές γυναικείες ορμόνες παρουσιάζουν επίσης διακυμάνσεις ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης.

Όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος, παίρνει βάρος και σωματικό λίπος, το οποίο δεν φεύγει πάντα όταν τελειώνει η εγκυμοσύνη. Επίσης είναι πιο δύσκολο για έναν νέο γονέα να βρει χρόνο για σωματική δραστηριότητα και ύπνο, δύο πράγματα που είναι κρίσιμα για την απώλεια βάρους. Αλλά εάν θηλάζετε το παιδί σας, τότε χάσετε περισσότερες θερμίδες και αυτό θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Στην εμμηνόπαυση οι γυναίκες παίρνουν βάρος στην κοιλιά τους παρά σε μηρούς και γοφούς, λόγω απώλειας ορμονών και πιο αργού μεταβολισμού. Η μυϊκή μάζα μειώνεται επίσης με την ηλικία, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολο να διατηρήσετε το βάρος σας πριν την εμμηνόπαυση, πόσο μάλλον να χάσετε κιόλας βάρος.

Ορμονικές ανισορροπίες

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γυναίκες να βιώνουν ορμονικές ανισορροπίες σε διαφορετικά σημεία της ζωής τους. Μερικά είναι προσωρινά, όμως άλλα, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μπορεί να είναι μια δια βίου κατάσταση. Σύμφωνα με τον δρ. Griebeler, το 5-10% των γυναικών έχει PCOS. Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια ορμονική ανισορροπία, η οποία κάνει πιο δύσκολη την απώλεια βάρους και προκαλεί διαταραχές της εμμήνου ρύσεως .

Αλλά το PCOS δεν είναι η μοναδική πάθηση που προκαλεί αύξηση βάρους λόγω ορμονικών διαταραχών. Το σύνδρομο Cushing, η νόσος του Hashimoto και ο υποθυρεοειδισμός είναι μερικά μόνο παραδείγματα καταστάσεων που προκαλούν ορμονική ανισορροπία, η οποία οδηγεί σε αύξηση βάρους. Αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες.

Πηγή: clevelandclinic.org