ΥΓΕΙΑ

Παραπλανητικός ο ΔΜΣ για όσους είναι άνω των 40 ετών: Τι ισχύει

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα πρότυπα παχυσαρκίας με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πρέπει να αλλάξουν για τα άτομα άνω των 40 ετών.

Παραπλανητικός ο ΔΜΣ για όσους είναι άνω των 40 ετών: Τι ισχύει
Bigstock

Η έρευνα, από μια συγχρονική μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Ρώμης "Tor Vergata", το πανεπιστήμιο της Modena and Reggio Emilia στην Ιταλία και το Αραβικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού στον Λίβανο, εξέτασε δεδομένα από 4.800 ενήλικες (61% γυναίκες) μεταξύ 40 και 80 ετών.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, το οποίο έγινε στη Βενετία της Ιταλίας.

Τα άτομα που αποκλείστηκαν από την έρευνα περιελάμβαναν άτομα που ήταν έγκυες, λάμβαναν οποιοδήποτε φάρμακο που επηρεάζει το βάρος ή τη σύσταση του σώματος ή είχαν προϋπάρχουσες παθήσεις που σχετίζονται με απώλεια βάρους ή με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν με βάση τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον δείκτη ΔΜΣ:

  • μη λιποβαρείς ή υπέρβαροι/παχύσαρκοι (ΔΜΣ: 18,5-24,9): 1.087 συμμετέχοντες
  • υπέρβαροι (ΔΜΣ: 25,0-29,9): 1.826 συμμετέχοντες
  • παχύσαρκοι (ΔΜΣ: 30 και πάνω): 1.887 συμμετέχοντες

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν τύπο σάρωσης σώματος που ονομάζεται DXA (dual x-ray absorptiometry) για να εξετάσουν τα ποσοστά σωματικού λίπους.

Χρησιμοποίησαν έναν δείκτη που χώριζε τους συμμετέχοντες με τα όρια παχυσαρκίας ανάλογα με την ηλικία και το φύλο:

  • 40–59 ετών: Ποσοστό σωματικού λίπους (BF%) 40% ή υψηλότερο για τις γυναίκες και 28% ή υψηλότερο για τους άνδρες
  • 60–79 ετών: BF% στο 42% ή υψηλότερο για τις γυναίκες και στο 30% ή υψηλότερο για τους άνδρες

Σύμφωνα με τα πρότυπα ΔΜΣ του ΠΟΥ, περίπου το 38% των ανδρών και το 41% των γυναικών στην μελέτη είχαν ΔΜΣ 30 ή υψηλότερο, γεγονός που θα τους χαρακτήριζε ως παχύσαρκους.

Ωστόσο, συνέκριναν αυτές τις μετρήσεις με το ποσοστό σωματικού λίπους. Διαπίστωσαν ότι σύμφωνα με την μέτρηση του ποσοστού σωματικού λίπους, περίπου το 71% των ανδρών και το 64% των γυναικών χαρακτηρίστηκαν ως παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, ο ΔΜΣ 27 ήταν καλύτερο πρότυπο για την παχυσαρκία, σε αντίθεση με το τρέχον πρότυπο για ΔΜΣ 30 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Overweight-Fat-Obesity-stigma-shaming

Ο ΔΜΣ και το στίγμα σωματικού βάρους στην σύγχρονη κοινωνία

Η περιθωριοποίηση λόγω σωματικού βάρους έχει μπει για τα καλά στην σφαίρα των κοινωνικών συζητήσεων σχετικά με την ενθάρρυνση/αποδοχή (body positivity) ή την χλεύη (body shaming) για την φυσική όψη του σώματος. Την ίδια στιγμή οι γιατροί είναι γενικά εκπαιδευμένοι να βλέπουν το βάρος ως σημάδι της συνολικής υγείας, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αισθάνονται στιγματισμένοι σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Οι νεότερες οδηγίες προτείνουν μια διαφορετική οπτική. Έρευνα που δημοσιεύθηκε από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά να δοθεί έμφαση στη σωματική δραστηριότητα για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ τους.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την πρόσφατη μελέτη υποστηρίζουν, ότι η ιδέα της μείωσης του ορίου ΔΜΣ για παχυσαρκία σε ενήλικες άνω των 40 μπορεί να είναι χρήσιμη για να διορθωθούν ορισμένα από τα ελαττώματα της μέτρησης του ΔΜΣ. Επισημαίνουν, όμως, ότι η έλλειψη εθνοτικής και φυλετικής ποικιλομορφίας στην μελέτη τους, μαζί με τα πολύ αληθινά στίγματα που συνοδεύουν τις ιδέες γύρω από την παχυσαρκία, σημαίνει ότι υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν σχετικά με το βάρος και τη συνολική υγεία.

“Το διάχυτο στίγμα σωματικού βάρους και η ευρέως διαδεδομένη ειδωλοποίηση μη ρεαλιστικών προτύπων για το σώμα είναι πολύ πραγματικές πηγές ντροπής σώματος, σωματικής δυσμορφίας και ανάπτυξης -και έξαρσης- ανθυγιεινών σχέσεων με το φαγητό αλλά και με τον εαυτό μας. Το να αισθάνεται κανείς ανάξιος στο ίδιο του το σώμα ή ανάμεσα στους φίλους και την κοινότητά του μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην αυτοεκτίμησή του. Αυτό στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβή πρότυπα διατροφής και διατροφικές διαταραχές που είναι επικίνδυνες και απειλητικές για τη ζωή, αναφέρουν οι ερευνητές.

Πηγή: healthline.com