ΥΓΕΙΑ

Τι κερδίζετε αν χάσετε μόλις το 5-10% του βάρους σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Είμαστε μια κοινωνία προσηλωμένη στους αριθμούς. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη που χρησιμοποιούμε μετρήσεις και εξισώσεις για να “βαθμολογήσουμε” το βάρος μας.

Τι κερδίζετε αν χάσετε μόλις το 5-10% του βάρους σας
Bigstock

Ο πιο γνωστός τρόπος “αξιολόγησης” του βάρους μας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ένα μέτρο της αναλογίας σωματικού βάρους προς ύψος.

Ο ΔΜΣ ταξινομεί τους ανθρώπους ως λιποβαρείς ή κανονικού βάρους ή υπέρβαρους/παχύσαρκους και μπορεί πράγματι να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο βάρους και υγείας.

Αλλά πρέπει να μην χρησιμοποιείται ως το μοναδικό μέτρο του τι σημαίνει να έχει κανείς ένα υγιές βάρος. Πρέπει να μην αποτελεί την μοναδική παράμετρο για να θέσετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή:

  • δεν λαμβάνει υπόψη δύο κρίσιμους παράγοντες που σχετίζονται με το σωματικό βάρος και την υγεία: το ποσοστό και την κατανομή του σωματικού λίπους
  • δεν λαμβάνει υπόψη σημαντικές διαφορές στη σύσταση του σώματος με βάση το φύλο, την εθνικότητα και την ηλικία

Πώς ωφελεί την υγεία μας η απώλεια βάρους:

Η απώλεια μόλις 5–10% του σωματικού μας βάρους (δηλαδή μεταξύ 5 και 10 κιλών για κάποιον που ζυγίζει 100 κιλά) μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία μας με τέσσερις βασικούς τρόπους:

1. Μείωση της χοληστερόλης

Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες να έχουμε υπερβολική χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), γνωστή και ως κακή χοληστερόλη. Αυτό συμβαίνει επειδή το υπερβολικό βάρος αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας παράγει και διαχειρίζεται λιποπρωτεΐνες και τριγλυκερίδια (ένα άλλο μόριο λίπους που χρησιμοποιούμε για ενέργεια).

Το να έχουμε υψηλή κακή χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων δεν είναι καλό: στενεύει τις αρτηρίες μας και περιορίζει τη ροή του αίματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι οι βελτιώσεις στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων είναι εμφανείς με μόλις 5% απώλεια βάρους.

2. Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η αρτηριακή μας πίεση θεωρείται υψηλή εάν φτάνει τακτικά πάνω από 140/90.

Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του τρόπου με τον οποίο το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, τα αιμοφόρα αγγεία και οι ορμόνες ρυθμίζουν την αρτηριακή μας πίεση.

Ουσιαστικά, η υψηλή αρτηριακή πίεση κάνει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία μας να λειτουργούν σκληρότερα και λιγότερο αποτελεσματικά, καταστρέφοντας τις αρτηρίες με την πάροδο του χρόνου και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Όπως και οι βελτιώσεις στη χοληστερόλη, μια απώλεια βάρους μόλις 5% βελτιώνει τόσο τη συστολική αρτηριακή πίεση (η λεγόμενη “μεγάλη” πίεση στην μέτρηση) όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (η “μικρή” πίεση στην μέτρηση).

Μια μετα-ανάλυση 25 επιμέρους ερευνών σχετικά με την επίδραση της μείωσης βάρους στην αρτηριακή πίεση βρήκε επίσης ότι κάθε κιλό απώλειας βάρους βελτίωσε την αρτηριακή πίεση κατά ένα βαθμό.

3. Μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2

Το υπερβολικό σωματικό βάρος είναι ο κύριος διαχειρίσιμος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα για άτομα που φέρουν πολύ σπλαχνικό λίπος (λίπος γύρω από την κοιλιά).

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να κάνει τα λιποκύτταρα να απελευθερώνουν προφλεγμονώδεις χημικές ουσίες που διαταράσσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ρυθμίζει και χρησιμοποιεί την ινσουλίνη (η οποία παράγεται από το πάγκρεας), οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ιατρικές καταστάσεις εάν δεν αντιμετωπιστεί προσεκτικά, όπως βλάβες στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα κύρια όργανα, τα μάτια και το νευρικό μας σύστημα.

Έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια βάρους μόλις 7% μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 58%.

4. Μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και του κινδύνου οστεοαρθρίτιδας

Το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στις αρθρώσεις, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς στην οστεοαρθρίτιδα.

Μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι το υπερβολικό βάρος διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας ενός ατόμου, ενώ η παχυσαρκία τον τετραπλασιάζει.

Έστω και μικρή απώλεια βάρους μειώνει αυτήν την πίεση στις αρθρώσεις μας. Σε μια μελέτη, κάθε κιλό απώλειας βάρους είχε ως αποτέλεσμα τετραπλάσια μείωση του φορτίου που ασκείται στο γόνατο σε κάθε βήμα που γινόταν κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Πηγή: sciencealert.com