Με ποια διατροφή θα απομακρύνετε τα επικίνδυνα «παντοτινά χημικά» από τον οργανισμό σας
Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ενώσεις (PFAS), γνωστές και ως «παντοτινά χημικά», έχουν βρεθεί στο νερό, το έδαφος, τα τρόφιμα και τον αέρα.

Πρόκειται για επικίνδυνες για τον άνθρωπο ουσίες, η έκθεση στις οποίες μπορεί να συμβάλει σε ορισμένους τύπους καρκίνου, αύξηση της χοληστερόλης και υπογονιμότητα.
Νέα μελέτη μάς δίνει έναν ακόμη λόγο για να τρώμε περισσότερο λαχανικά: Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συγκεντρώσεων PFAS στον οργανισμό.
Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από 72 ενήλικες άνδρες με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Τα δείγματα ελήφθησαν από μια άλλη κλινική δοκιμή που εξέταζε την επίδραση ενός ροφήματος βρόμης πλούσιου σε φυτικές ίνες στην «κακή» LDL χοληστερόλη.
Για τη νέα ανάλυση, μέτρησαν τα επίπεδα PFAS στα ίδια δείγματα, αφού οι συμμετέχοντες κατανάλωναν επί τέσσερις εβδομάδες το πλούσιο σε φυτικές ίνες ρόφημα βρόμης. Όσοι έπιναν το ρόφημα, είχαν σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις PFAS μακράς αλύσου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν γάλα ρυζιού, το οποίο περιέχει λιγότερες φυτικές ίνες.
Γιατί οι φυτικές ίνες απομακρύνουν τα PFAS από τον οργανισμό μας;
Όταν τρώμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, σχηματίζεται ένα στρώμα σαν ζελέ στο έντερό σας που βοηθά στην αποτροπή της απορρόφησης του λίπους από τον οργανισμό, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα χοληστερόλης.
Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η ίδια γέλη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση των PFAS από το σώμα μας.
«Ακριβώς όπως μπορούν να δεσμεύουν τη χοληστερόλη και να εμποδίζουν την απορρόφησή της από τον οργανισμό, έτσι δεσμεύουν και τα PFAS, εμποδίζοντας την απορρόφησή τους μέσω του εντέρου από το ήπαρ στην κυκλοφορία του αίματος», δήλωσε η Kelly Johnson-Arbor, τοξικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο MedStar Georgetown, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Πόσο κοινά είναι τα «παντοτινά χημικά»;
Πάνω από το 98% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν πιθανώς κάποια ποσότητα PFAS στον οργανισμό τους.
«Χρησιμοποιούνται σε όλα τα οικιακά και εμπορικά προϊόντα - από αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη μέχρι αδιάβροχα και χαλιά που δεν αφήνουν λεκέδες», δήλωσε η Johnson-Arbor.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι φυτικές ίνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των PFOA και PFOS, δύο τύπων PFAS μακράς αλυσίδας που δεν χρησιμοποιούνται πλέον στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτές οι χημικές ουσίες χρειάζονται χρόνια για να διασπαστούν.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αν οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό των βλαβών που προκαλούν τα PFAS.
Η αύξηση όμως της πρόσληψης φυτικών ινών συνοδεύεται από πολλά οφέλη για την υγεία, όπως είναι η μείωση του κινδύνου διαβήτη και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι ενήλικες χρειάζονται μεταξύ 25 και 30 γραμμαρίων φυτικών ινών ημερησίως. Εάν θέλετε να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη για να αποφύγετε ενοχλητικά συμπτώματα όπως φούσκωμα και αέρια.
Η καλή ενυδάτωση συμβάλλει επίσης στη μείωση της δυσφορίας που συνοδεύει την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών.
Για να μειώσετε τα PFAS στην καθημερινή σας ζωή, μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε σύστημα φιλτραρίσματος νερού για το πόσιμο νερό και να αποφεύγετε τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Prospectives.