ΥΓΕΙΑ

Το «θαυματουργό» τρόφιμο που ωφελεί ανοσοποιητικό και πεπτικό και μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα

Σινάνη Αικατερίνη

Αρκεί μία κουταλιά την ημέρα για να ωφελήσετε σοβαρά την υγεία σας.

Το «θαυματουργό» τρόφιμο που ωφελεί ανοσοποιητικό και πεπτικό και μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, διαπίστωσε ότι το λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση, γνωστό και ως λάχανο τουρσί ή ξινολάχανο, μπορεί να ενισχύσει το εντερικό βλεννογόνο και να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα.

«Μια μικρή ποσότητα λάχανο τουρσί μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Maria Marco, καθηγήτρια επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.

«Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να συμπεριλάβουμε τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στην καθημερινή μας διατροφή και όχι να τα καταναλώνουμε μόνο ως συνοδευτικά μία στο τόσο», πρόσθεσε.

Η έρευνα έδειξε ότι η διαδικασία της ζύμωσης μετατρέπει το λάχανο σε κάτι πολύ πιο ισχυρό.

Όταν το ωμό λάχανο μετατρέπεται σε λάχανο τουρσί, παράγει ειδικές ενώσεις που μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώσουν τη φλεγμονή και να προάγουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ωστόσο, ότι αυτά τα οφέλη εμφανίστηκαν μόνο μετά τη ζύμωση.

Το ωμό λάχανο ή η άλμη από μόνα τους δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μεμονωμένα συστατικά του ξινολάχανου για να δουν αν τα οφέλη για την υγεία προέρχονται από κάποια συγκεκριμένη ένωση και διαπίστωσαν ότι κανένα μεμονωμένο συστατικό δεν είχε αποτέλεσμα από μόνο του.

«Είναι ο συνδυασμός όλων των θρεπτικών συστατικών που δημιουργούνται κατά τη ζύμωση που κάνει τη διαφορά για το έντερο», εξήγησαν οι ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε ότι το λάχανο που βρίσκει κανείς στο εμπόριο, είχε τις ίδιες επιδράσεις στο έντερο με τις εκδόσεις που παρασκευάστηκαν στο εργαστήριο.

Μεταξύ αυτών που αναλύθηκαν, ήταν και το λάχανο της Cleveland Kitchen, μιας εταιρείας που παράγει προϊόντα ζύμωσης.

Η εταιρεία σημείωσε ότι το λάχανό της είναι ωμό και μη παστεριωμένο, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί τα ζωντανά προβιοτικά και τα χρήσιμα ένζυμα που παράγονται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Περιέχει επίσης βιταμίνες C και K, σίδηρο και αντιοξειδωτικά, τα οποία υποστηρίζουν την πέψη και την ανοσία.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο, αλλά οι ερευνητές αναφέρουν ότι σύντομα θα πραγματοποιηθούν μελέτες σε ανθρώπους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Food Microbiology.