Από τι κινδυνεύουν όσοι τρώνε αργά πρωινό
Η ώρα του πρωινού γεύματος μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με το περιεχόμενό του, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Είναι γνωστό ότι το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, η ώρα κατανάλωσής του όμως, μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με το τι περιλαμβάνει.
Νέα μελέτη από το Mass General Brigham (υγειονομικός οργανισμός) διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που τρώνε αργά πρωινό, αντιμετωπίζουν «αυξημένο κίνδυνο θανάτου».
«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι αλλαγές στις ώρες γευμάτων των ηλικιωμένων, και ειδικά η ώρα του πρωινού, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εύκολος δείκτης παρακολούθησης της γενικής κατάστασης της υγείας τους», δήλωσε ο επιστήμονας διατροφής και επικεφαλής της μελέτης, Hassan Dashti. «Οι ασθενείς και οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τις αλλαγές στις συνήθειες γευμάτων ως πρώιμο σημάδι για πιθανά υποκείμενα προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καθυστερημένη ώρα πρωινού συσχετίζεται με κατάθλιψη, κόπωση, προβλήματα στοματικής υγείας, κακό ύπνο και δυσκολίες στην προετοιμασία γευμάτων.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι η συνήθεια να τρώει κανείς αργά το πρωί παρατηρείται συνήθως στα «νυχτοπούλια». Μελέτη του 2018 είχε δείξει ότι όσοι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα και δείγματα αίματος από περίπου 3.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 42 έως 94 ετών, που παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 20 χρόνια. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσο μεγαλώνουμε τείνουμε να τρώμε πρωινό και δείπνο πιο αργά.
«Μέχρι τώρα είχαμε περιορισμένη εικόνα για το πώς εξελίσσεται ο χρόνος των γευμάτων στη γήρανση και πώς αυτή η αλλαγή σχετίζεται με τη συνολική υγεία και τη μακροζωία», είπε ο Dashti.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η καθυστερημένη ώρα γευμάτων, και ιδιαίτερα του πρωινού, συνδέεται τόσο με προβλήματα υγείας όσο και με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας στους ηλικιωμένους».
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να τρώνε τα γεύματά τους σε σταθερές ώρες «μπορεί να αποτελέσει μέρος ευρύτερων στρατηγικών για την προώθηση της υγιούς γήρανσης και της μακροζωίας».
Πηγή: CBS News