ΦΑΡΜΑΚO

Παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Πώς δεν θα παρανομήσουν ξανά οι πολίτες

Και ενώ η πολύ σοβαρή υπόθεση για το παράνομο κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα έχει αρχίσει να απλώνεται ως τσουνάμι πάνω από τη χώρα με απρόβλεπτες συνέπειες, πολλά τα ερωτηματικά που προκύπτουν και κυριαρχούν!

Παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Πώς δεν θα παρανομήσουν ξανά οι πολίτες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ερωτηματικά σχετικά με το πώς μπλέχτηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές ενός τόσο μεγάλου νοσοκομείου (χωρίς φόβο αλλά με τον απαιτούμενο ζήλο και πάθος), αλλά και οι φαρμακαποθήκες και με πόση ευελεξία τελικά κινήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, χωρίς τον φόβο των ελέγχων, της τιμωρίας, και μιας μελλοντικής ποινής!

Ήδη η Οικονομική Αστυνομία η οποία δίνει και τα στοιχεία ως καθ΄ ύλην αρμόδια, μιλάει για τεράστιο αριθμό εμπλεκομένων (γιατρών, νοσηλευτών, εμπόρων, φαρμακαποθηκών κλπ), ενώ τις δύο τελευταίες ημέρες, τα Μέσα πήραν φωτιά με το ζευγάρι που εξαφανίστηκε από προσώπου γης και που φέρεται ότι έχει σαφή εμπλοκή με την ιστορία. Πρόκειται για μία γιατρό του Λαϊκού νοσοκομείου και τον σύζυγό της δημοσιογράφο (;!), οι οποίοι την επομένη της υπόθεσης εξαφανίστηκαν με μυστηριώδη τρόπο, γεγονός που σηματοδοτεί και την ενοχή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Αστυνομίας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τονίζει με έμφαση, ότι έχουμε να κάνουμε με "μαφία" που είχε οργανώσει σύστημα παράνομων εξαγωγών φαρμάκων, τόσο ακριβών όπως τα ογκολογικά, όσο και φτηνών στη χώρα μας, που είναι ακριβά στο εξωτερικό και δίνουν τη δυνατότητα κερδοσκοπίας.

Προσέθεσε δε, ότι «ο "εγκέφαλος" αφορούσε ιδιωτική φαρμακαποθήκη που είχε οργανώσει ένα σύστημα ανθρώπων, που υπερσυνταγογραφούσαν, ενώ διερευνούμε το αν όντως υπήρχε και συνειδητά μειωμένη χορήγηση φαρμάκων παρότι η φαρμακευτική ένδειξη απαιτούσε μεγαλύτερες δόσεις, για να προσπορίζονται το υπόλοιπο μέρος της συσκευασίας και στη συνέχεια παράνομα να εξάγεται στο εξωτερικό».

Φυσικά η εν λόγω υπόθεση είναι βέβαιο ότι θα τραβήξει μακριά, ωστόσο αυτό που επιβάλλεται να υλοποιηθεί μετά το πέρας της θλιβερής αυτής ιστορίας, είναι ο πραγματικός έλεγχος σε όλα τα στάδια της διακίνησης του φαρμάκου, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες η Ελλάδα, και κυρίως οι χρονίως πάσχοντες και δη οι καρκινοπαθείς, να βιώσουν και πάλι μία τέτοια ιστορία στο μέλλον.

Και ένα σύστημα ευάλωτο καθώς και μία κοινωνία σε ανέχεια (όπως η Ελλάδα), είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σε μία τέτοια κρίση. Το ζητούμενο είναι να θωρακιστεί τόσο το σύστημα όσο και οι ασθενείς και να δημιουργηθούν τα κίνητρα (ή τα αντικίνητρα αν θέλετε) εκείνα, που δεν θα επιτρέπουν σε πολίτες να παρανομήσουν!

Η ορθολογική συνταγογράφηση, εκτός από τον ενδελεχή έλεγχο σε όλα τα στάδια διακίνησης των φαρμάκων και σε όλους τους φορείς, η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ, αλλά και η ανάγκη για εγκαθίδρυση Μητρώων και Αρχείων (όπως Αρχείο Νεοπλασιών που ζητούν επιτακτικά εδώ και χρόνια οι ογκολογικοί ασθενείς), αποτελούν αδήριτη ανάγκη τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για το σύστημα υγείας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας –η οποία με την ευκαιρία να πούμε ότι έχει μείνει εκτός από την υπόθεση διότι όλη την έρευνα υλοποιεί η Οικονομική Αστυνομία- θα πρέπει να προχωρήσει σε πραγματικά μέτρα και τομές και να μην μείνει μόνο στην θεωρία περί πάταξης της διαφθοράς και ανάγκη για ηθικοποίηση του συστήματος.

Τώρα είναι η ώρα χωρίς περιστροφές για πραγματικές αλλαγές στο σύστημα, με συνέπεια και συνέχεια σε λόγια και πράξεις!

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός για το παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Ιδιωτική φαρμακαποθήκη ο «εγκέφαλος»

Ποτάμι: Ανοχύρωτο το Σύστημα Υγείας απέναντι στα κυκλώματα φαρμάκων



Ξανθός: Ναι στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική

Ξανθός: Η παρανομία δεν έχει πλέον πολιτική ασυλία - Ο ρόλος του ΕΟΦ & της Η/Σ στους ελέγχους

Παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Οργισμένη η ΕΛΛΟΚ - Καταδικαστικοί ΦΣΑ, ΕΙΝΑΠ & ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ



Ξανθός για το παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Κρίσιμη πολιτική μας η ορθολογική συνταγο

Παράνομο κύκλωμα αντικαρκινικών: Ο ΙΣΑ ζητά μεταρρυθμίσεις στις προμήθειες φαρμάκων στο ΕΣΥ

ΦΥΚ από τα φαρμακεία: Ναι από τους φαρμακοποιούς, υπό προϋποθέσεις

Επιστολή ΠΦΣ στην Ανακρίτρια Διαφθοράς: Δώστε μας τα πλήρη στοιχεία των φαρμακοποιών