ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα λιπαρά στην εγκυμοσύνη επηρεάζουν τον εγκέφαλο του εμβρύου

Η κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά είναι δυνατόν ναπροκαλέσει αλλαγές στη δομή του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου του εμβρύου, όπως προέκυψεαπό τα ευρήματα μίας νέας έρευνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τοΠανεπιστήμιο του Γέιλ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell».
Τα λιπαρά στην εγκυμοσύνη επηρεάζουν τον εγκέφαλο του εμβρύου

Η κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά είναι δυνατόν ναπροκαλέσει αλλαγές στη δομή του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου του εμβρύου, όπως προέκυψεαπό τα ευρήματα μίας νέας έρευνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τοΠανεπιστήμιο του Γέιλ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell».

Οι ερευνητές που μελέτησαν την δομή του εγκεφάλου ποντικιών,εκτιμούν πως τα ευρήματά τους εξηγούν γιατί τα παιδιά παχύσαρκων γονέων έχουνπάρα πολλές πιθανότητες να γίνουν εξαιρετικά παχύσαρκα μεγαλώνοντας.

Συγκεκριμένα από τα πειράματα προέκυψε ότι οι απόγονοιποντικιών που τρέφονταν με πολλά λιπαρά είχαν αλλοιωμένο υποθάλαμο, τμήμα τουεγκεφάλου που ρυθμίζει τον μεταβολισμό.

«Οι συσχετίσεις αυτές ίσως οφείλονται στο ότι “μαθαίνει” οεγκέφαλος πως θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με αφθονία τροφής», εκτιμά ο δρ ΤάμαςΧόργουαθ, επικεφαλής της μελέτης.

«Όποια κι αν είναι η αιτία, η διατροφή της εγκύου ασκείτεράστια επίδραση στο μελλοντικό βάρος και υγεία του παιδιού της και πρέπει νατην μελετήσουμε περαιτέρω σε ζώα και ανθρώπους», πρόσθεσε.

Τέλος, και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφήτης εγκύου επηρεάζει την μελλοντική σιλουέτα του παιδιού της μέσω αλλαγών πουεπιφέρει στο DNA του.