ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 8 μικρές αλλαγές στο μαγείρεμα που ρίχνουν τη χοληστερίνη

Μειώστε τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα και άρα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, με απλές μικρές αλλαγές στο μαγείρεμα.

Οι 8 μικρές αλλαγές στο μαγείρεμα που ρίχνουν τη χοληστερίνη

Το υγιεινό μαγείρεμα περιορίζει κατά πολύ τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι υπεύθυνα για την αύξηση της χοληστερίνης.

Η American Heart Association τονίζει ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο από 170 g κρέατος, πουλερικών, ψαριών ή θαλασσινών την ημέρα, για άτομα που χρειάζονται γύρω στις 2000 θερμίδες ημερησίως.

Τα περισσότερα κρέατα έχουν παρόμοια περιεκτικότητα χοληστερόλης, όμως το ποσοστό του κορεσμένου λίπους από κρέας σε κρέας μπορεί να έχει μεγάλη απόκλιση, ανάλογα με το κομμάτι κρέατος που επιλέγετε.

Οι μικρές αλλαγές στο μαγείρεμα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το κορεσμένο λίπος στο φαγητό είναι:

1.Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος με ελάχιστο ορατό λίπος. Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας έχει ο λαιμός, το κιλότο και το φιλέτο. Άπαχο χοιρινό κρέας παίρνουμε από το ψαρονέφρι και τη σπαλομπριζόλα, ενώ το ψαχνό από το αρνί προέρχονται από το πόδι ή το χέρι.

2.Κόψτε το ορατό λίπος από το κρέας πριν το μαγείρεμα.

3.Προτιμήστε το ψητό κρέας από το τηγανητό.

4.Χρησιμοποιείστε μια σχάρα ψησίματος με ένα ραφάκι όπου θα στραγγίζει το λίπος για να μην ψήνεται το κρέας μέσα σε ταψί μαζί με το λίπος του.

5.Όταν βράζετε το κρέας κρατήστε το ζωμό στο ψυγείο. Το λίπος όταν παγώνει συσσωρεύεται στην επιφάνεια και τότε είναι εύκολο να αφαιρεθεί.

6.Αφαιρέστε την πέτσα από το κοτόπουλο κατά προτίμηση πριν από το μαγείρεμα.

7.Περιορίστε τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα και σαλάμια. Πολλά από αυτά τα προϊόντα ακόμα και αυτά που είναι light, έχουν πολύ λίπος και θερμίδες, ενώ από την άλλη περιέχουν και πολύ αλάτι. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και περιορίστε σημαντικά την κατανάλωσή τους.

8.Τα εντόσθια, όπως το συκώτι, τα νεφρά, τα γλυκάδια, καθώς και το μυαλό έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Εάν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής για τη μείωση της χοληστερόλης καταναλώστε τα μόνο περιστασιακά.