ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύετε το κοτόπουλο όταν είναι φρέσκο

Τα καμπυλοβακτηρίδια είναι μια ομάδα βακτηρίων σπειροειδούς σχήματος που μολύνουν τον άνθρωπο και προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Ανήκουν στο γένος Campylobacter και ξενιστή τους αποτελούν τυπικά τα πτηνά, τα οποία όμως δε νοσούν.

Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύετε το κοτόπουλο όταν είναι φρέσκο

Στον άνθρωπο, η γαστρεντερίτιδα προκαλείται στο 99% των περιπτώσεων από το Campylobacter jejuni.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του οργανισμού Public Health England Frieda Jorgensen, υπάρχει ένας απλός τρόπος να μειώσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες μόλυνσης και να καταναλώσουμε με ασφάλεια το κοτόπουλο.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να καταψύξουμε και στη συνέχεια να ξεπαγώσουμε (με προσοχή) το κοτόπουλο, αντί να το μαγειρέψουμε αμέσως μόλις το αγοράζουμε.

«Τοποθετώντας το κρέας στην κατάψυξη, μπορούμε να εξαλείψουμε τα καμπυλοβακτηρίδια έως και κατά 90%», τονίζει η Jorgensen.

Στην Ισλανδία έχει εφαρμοστεί ήδη μέτρο που επιβάλλει να καταψύχονται τα πουλερικά που έχουν μολυνθεί από καμπυλοβακτηρίδια και δεν επιτρέπεται να πωλούνται αμέσως μετά τη σφαγή.

Τυπικά συμπτώματα της μόλυνσης από το καμπυλοβακτηρίδιο είναι ο στομαχόπονος και η τάση προς έμετο. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες, υπάρχει όμως περίπτωση η λοίμωξη να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η αντιδραστική αρθρίτιδα (σύνδρομο Reiter). Η λοίμωξη μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα για τις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό).

Διαβάστε επίσης:

Κοτόπουλο & τροφική δηλητηρίαση: Τι πρέπει να προσέξουμε
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε
Ξαναζεσταμένο φαγητό & δηλητηρίαση: Τι πρέπει να προσέξετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ