ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα διαφορετικά είδη και πού θα τα βρείτε

Το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό βρίσκεται σε σπόρους, λαχανικά, χυμούς και ψάρια αλλά και σε πολλά συμπληρώματα διατροφής.

Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα διαφορετικά είδη και πού θα τα βρείτε

Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει τα πολυάριθμα οφέλη που έχουν τα Ω-3 λιπαρά οξέα για την υγεία μας: μεταξύ άλλων, ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, προστατεύουν την καρδιά και καταπολεμούν τις φλεγμονές στο σώμα.

Δεν είναι όμως όλα τα Ω-3 ίδια. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες: τα Ω-3 που υπάρχουν στα ψάρια (EPA και DHA) διαφέρουν από τα Ω-3 φυτικής προέλευσης (ALA).

Τα Ω-3 που παίρνουμε από τα ψάρια συσχετίζονται πιο έντονα με την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία, καθώς μειώνουν τις ποσότητες λιπαρών που κυκλοφορούν στο αίμα και καταστέλλουν τη φλεγμονή, βασική αιτία της καρδιοπάθειας.

Νέα ερευνητικά δεδομένα που έρχονται σιγά-σιγά στο φως υπογραμμίζουν όλο και πιο έντονα την ευεργετική δράση και των φυτικών Ω-3. Τα ALA καταπολεμούν επίσης τις φλεγμονές, άρα μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της καρδιοπάθειας.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο τι ποσότητα φυτικών Ω-3 αντιστοιχεί σε ποσότητα Ω-3 από τα ψάρια, ώστε να απολαύσουμε ίσα οφέλη.

Οι ιδανικές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Πολύτιμες πηγές φυτικών Ω-3 είναι ο λιναρόσπορος, ο ενισχυμένος χυμός πορτοκαλιού, η λαχανίδα, το ψωμί ολικής άλεσης και τα καρύδια.

Αν δεν καλύπτετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε Ω-3 λιπαρά οξέα, καλό θα ήταν να λάβετε συμπλήρωμα διατροφής.

Εδώ θα το βρείτε στην καλύτερη τιμή της αγοράς.