ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η υπεροχή σε αντιοξειδωτικά του ελληνικού και στιγμιαίου καφέ

Ο καφές είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα, το οποίο παράγεται από τους καβουρδισμένους και αλεσμένους κόκκους του καφεόδεντρου.

Η υπεροχή σε αντιοξειδωτικά του ελληνικού και στιγμιαίου καφέ

Η ευρεία κατανάλωση του καφέ δεν είναι τυχαία μιας και ολοένα και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τα οφέλη του στην υγεία, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (χλωρογενικό οξύ, καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη, θεοβρωμίνη), που αποτελούν φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες εμποδίζουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για την καταστροφή των κυττάρων. Μάλιστα, η μελέτη του Yashin και συνεργατών το 2013*, βρήκε ότι ο καφές, έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά τόσο σε σχέση με το πράσινο, όσο και με το μαύρο τσάι.

Ρόφημα Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (mg/100mL)
Ελληνικός καφές157
Στιγμιαίος καφές140
Πράσινο τσάι120
Μαύρο τσάι70

*Journal of Agricultural and Food Chemistry

Ιδιαίτερα, τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει ο στιγμιαίος και ελληνικός καφές προστατεύουν το σώμα από την πρόωρη φθορά που προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η υπεριώδης ακτινοβολία.

Συγκεκριμένα, το χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ που περιέχει ο καφές, παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα και δρουν προληπτικά έναντι του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι θέλοντας να ανακαλύψουν τα μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων του νησιού της Ικαρίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έπιναν καθημερινά Ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη αγγειακή λειτουργία. Η καθημερινή αυτή κατανάλωση του Ελληνικού καφέ, έδειξε θετική συσχέτιση με την υγεία του ενδοθηλίου και τη βελτίωση της αγγειακής διατασιμότητας, συμβάλλοντας στη μείωση της οξείδωσης της LDL («κακής» χοληστερόλης), με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ταυτόχρονα, η συνεργιστική δράση των πολυφαινολών και της καφεΐνης, καθώς και των στοιχείων μαγνησίου και καλίου που περιέχονται τόσο στον Ελληνικό, όσο και στον στιγμιαίο καφέ, φαίνεται να δρουν προστατευτικά στην εμφάνιση της υπέρτασης, της νόσου της γεροντικής άνοιας και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ με τη βελτίωση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη.
Ακόμη, η καφεΐνη που περιέχουν δρα ως διεγερτικό του εγκεφάλου, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κόπωσης και στην καλύτερη πνευματική συγκέντρωση και εγρήγορση του εγκεφάλου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι επιλέγοντας ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, λαμβάνουμε μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (40mg και 65-100mg αντίστοιχα) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης) με αποτέλεσμα να μην ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (300mg). Τέλος, καλό είναι να ελέγξετε και άλλες πηγές καφεΐνης μέσα στην ημέρα σας όπως είναι το τσάι, καθώς ανάλογα τη ποικιλία που θα επιλέξετε και πώς θα φτιάξετε ένα ρόφημα τσαγιού μπορεί να πάρετε παραπάνω καφεΐνη τελικά απ' ότι υπολογίζατε.

Είδος καφέ ανά μερίδα Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Καφές φίλτρου (~200ml)115-175mg
Στιγμιαίος καφές (~200ml)65-100mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)2-3mg
Ελληνικός καφές (50ml) 40mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)0-1mg
Εσπρέσο (30ml)30-40mg

Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org
*Yashin Α, Yashin Y, Yuan Wang J, Nemzer B,* Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee. Antioxidants (2013):2;230-245.

Με την συνεργασία της Ιωάννας Βλάχου, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Συνεργάτης Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, logodiatrofis.gr

ΒΛΑΧΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

Διαβάστε ακόμη:

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού

Καφές: Ποιο είδος είναι πιο υγιεινό, ποιο έχει περισσότερη καφεΐνη

Ποιοι δεν πρέπει να πίνουν καφέ