ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί να επιλέξω ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά;

Γιατί να επιλέξω ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά; ... γιατί με ενυδατώνουν απολαυστικά!

Γιατί να επιλέξω ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά;

Όλοι μας αποζητούμε, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, τη γλυκιά γεύση, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τάση μας προς αυτή βρίσκεται καταγεγραμμένη στα γονίδιά μας!

Τι καλύτερο λοιπόν από το να γευτούμε τη «γλύκα» και παράλληλα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας την ενυδάτωση που τόσο χρειάζεται; Μην ξεχνάμε ότι το νερό είναι αναγκαίο σχεδόν για κάθε λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού ενώ, επίσης, συμβάλλει στην ελαστικότητα (και συχνά καλύτερη όψη) του δέρματος, την καλύτερη εντερική λειτουργία, ακόμα και τον... έλεγχο του βάρους.

Επιπλέον, από μελέτες και από την επίσημη αναφορά της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν περίπου το 20 – 30% των αναγκών τους σε νερό από τα στερεά τρόφιμα – ιδιαίτερα από τα φρούτα και τα λαχανικά, τις σούπες και το γιαούρτι, ενώ το υπόλοιπο 70 – 80% το προσλαμβάνουν όχι μόνο από το πόσιμο νερό, αλλά και από ποικίλα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι.

...γιατί με βοηθούν να «γλυτώσω» θερμίδες!

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, αποτελούν εγκεκριμένα και συνεπώς, ασφαλή συστατικά τα οποία είναι πολύ πιο γλυκά από τη ζάχαρη και δεν αποδίδουν θερμίδες. Έτσι, τα χρησιμοποιούμε σε πολύ μικρές ποσότητες, π.χ. στα διάφορα ροφήματά μας, για να δώσουν το ίδιο αίσθημα γλυκύτητας με μηδενικές, πρακτικά, θερμίδες.

...γιατί αποτελούν πολύτιμο «σύμμαχο» στην προσπάθεια απώλειας βάρους!

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη, η οποία περιελάμβανε ένα οργανωμένο πρόγραμμα διατροφής και συμβουλευτική με σκοπό την απώλεια βάρους, έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, παράλληλα με νερό, έχασαν μέσα σε διάστημα 12 εβδομάδων 44% περισσότερο βάρος σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν μόνο νερό στο ίδιο χρονικό διάστημα!

...γιατί μπορούν να με βοηθήσουν να διατηρήσω τα κιλά που έχασα!

Τα ροφήματα χαμηλών και μηδενικών θερμίδων φαίνεται πως μπορούν να συμβάλλουν και στη διατήρηση της απώλειας βάρους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Ελέγχου Βάρους των ΗΠΑ, τα άτομα που κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους για μακρύ χρονικό διάστημα έπιναν τρεις φορές περισσότερο ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων), συγκριτικά με εκείνα που δεν είχαν χάσει ποτέ τους βάρος.

Συνοψίζοντας, παρόλο που το νερό αποτελεί την πιο σημαντική πηγή ενυδάτωσης, εξίσου σημαντική είναι και η συνεισφορά όλων των μη αλκοολούχων ροφημάτων σε αυτή! Εάν λοιπόν θέλουμε να απολαύσουμε το γεύμα μας με ένα δροσιστικό ρόφημα που θα μας ενυδατώσει και μάλιστα χωρίς θερμίδες, μπορούμε να επιλέξουμε μια ποικιλία από μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου light ή zero, ο καφές, και τα λοιπά αφεψήματα στα οποία μπορούμε μόνοι μας να προσθέσουμε γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων, ανάλογα με τη γλυκύτητα που θέλουμε να τους προσδώσουμε.

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικού Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .logodiatrofis.gr

Βιβλιογραφικές αναφορές

• Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης, ΕHI: Πώς η ποικιλία βοηθάει στην ενυδάτωση. http://www.europeanhydrationinstitute.org/wpcontent/uploads/2012/08/EHI_Hydration_Card_Variety.pdf
• Peters et al. The Effects of Water and Non-Nutritive Sweetened Beverages on Weight Loss During a 12-week Weight Loss Treatment Program. Obesity 2014; 22: 1415-1421
• Phelan et Al. Use of artificial sweeteners and fat modified food in weight loss maintainers and always-normal weight individuals. Int J Obes 2009; 33: 1183-1190

Διαβάστε ακόμη:

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: Σύμμαχος στη μάχη με τη ζυγαριά

Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών: Ιδανικά τα γλυκαντικά με λίγες θερμίδες στον έλεγχο της γλυκόζης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα γλυκαντικά

Απολαύστε τα γλυκά, αρκεί να είναι φτιαγμένα από ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά

Πείτε ναι στα ροφήματα με γλυκαντικά και χάστε... πόντους