ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές με... κρυμμένο αλάτι που δεν πάει το μυαλό σας

Τροφές με... κρυμμένο αλάτι που δεν πάει το μυαλό σας

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού έχει συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και άλλων παθήσεων της καρδιάς, εγκεφαλικού, καθώς και μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Οι ειδικοί προτρέπουν στη μείωση του αλατιού για καλύτερη υγεία. Εκτός από τις προφανείς πηγές αλατιού όμως, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά και περιέχουν αλάτι, αλλά δεν το γνωρίζουμε.

Ειδικά οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε διπλάσια ποσότητα αλατιού από την συνιστώμενη.

Ψωμί
Μια φέτα ψωμιού δεν βλάπτει, κανείς όμως δεν σταματά στη μία, που ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού περιέχει 100-200mg νατρίου. Να θυμάστε ότι νάτριο δεν έχει μόνο το κλασικό ψωμί αλλά και τα γλυκά αρτοσκευάσματα (με κανέλα, σταφίδες κλπ.

Δημητριακά
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα δημητριακά αποτελούν πηγή ζάχαρης και όχι νατρίου, δυστυχώς όμως συνδυάζουν και τα δύο. Κάθε μερίδα μπορεί να φτάνει και τα 240 mg νατρίου, όταν η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ανέρχεται στα 2300 mg (1 κουταλάκι του γλυκού). Δώστε προσοχή στις ετικέτες ώστε να επιλέξετε αυτά με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Σάλτσες
Οι σάλτσες ντομάτας, τα διάφορα ντρέσινγκς και οι σος, είναι ...φουλ στο αλάτι. Αποφύγετε τις τυποποιημένες σάλτσες και προτιμήστε αυτές που θα φτιάξετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας λογικές ποσότητες αλατιού.

Κονσέρβες
Τα προϊόντα που συσκευάζονται σε κονσέρβες έχουν γενικά μεγάλες ποσότητες αλατιού για να διατηρηθούν. Προτιμήστε τα φρέσκα λαχανικά αντί για κονσέρβα. Αν πάντως αποφασίσετε να καταναλώσετε προϊόντα από κονσέρβα, ξεπλύνετέ τα με νερό για να φύγει το πολύ αλάτι.

Τυρί
Τα τυριά περιέχουν σε γενικές γραμμές αρκετό αλάτι. Αν θέλετε να τα αποφύγετε, επιλέξτε ανάλατα τυριά όπως ανθότυρο, κότατζ και ανάλατη μυζήθρα.

Αλλαντικά
Ομοίως τα αλλαντικά αποτελούν πηγή κορεσμένων λιπαρών και νατρίου, με ελάχιστη θρεπτική αξία. Αν δεν θέλετε να αντικαταστήσετε το ζαμπόν, τη γαλοπούλα ή το σαλάμι στο σάντουιτς, τουλάχιστον μάθετε ότι το νάτριο που περιέχουν ανέρχεται στα 800mg ανά μια μερίδα 60 γραμμαρίων.

 

Διαβάστε επίσης:
Δείτε σε ποιες τροφές «παραμονεύει» η ζάχαρη
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα γλυκαντικά