ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να τρώμε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα

Τα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά που έχουν ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον οργανισμό.

Γιατί πρέπει να τρώμε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα

Τα ω3 λιπαρά βοηθούν κυρίως τη λειτουργία της καρδιάς συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, προστατεύοντας τις αρτηρίες από την αρτηριοσκλήρυνση και βοηθώντας στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και την αύξηση της «καλής». Έρευνες έχουν δείξει πως τα εν λόγω λιπαρά σχετίζονται επίσης με την προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου και την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

Πού θα τα βρείτε

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να παράγει όλα τα λιπαρά οξέα που χρειάζεται εκτός από δύο: το λινελαϊκό οξύ (LA), ένα ω-6 λιπαρό οξύ, και το α-λινολεϊκό οξύ (ALA), ένα ω-3 λιπαρό οξύ. Τα παραπάνω είναι αναγκαίο να λαμβάνονται μέσω της διατροφής και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και ανάπλαση του οργανισμού, ενώ χρησιμοποιούνται και για τη σύνθεση άλλων πολύτιμων λιπαρών οξέων.

Τα ALA και LA υπάρχουν σε φυτά και σε έλαια σπόρων, στους ξηρούς καρπούς και στα περισσότερα όσπρια. Αν και τα επίπεδα του LA είναι συνήθως υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του ALA, το κραμβέλαιο και το λάδι από καρύδια είναι πολύ καλές πηγές για το τελευταίο. Τα EPA και DHA βρίσκονται στα λιπαρά ψαριών (π.χ. ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο κολιός, ο γαύρος και η ρέγκα), ενώ το ALA υπάρχει σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως στο κρέας ή στον κρόκο του αβγού. Επίσης τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν τροφές (γαλακτοκομικά, αβγά, μαργαρίνη) και χυμοί ενισχυμένα με ω3 και ω6 λιπαρά οξέα.

Τέλος, μια πλούσια σε ψάρια διατροφή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης:
Ο πολύτιμος διατροφικός σύμμαχος στην μάχη με το Αλτσχάιμερ