ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβήτης τύπου 2: Δείτε με ποια τροφή θα μειώσετε τον κίνδυνο

Το ξέρετε ότι το γιαούρτι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2; Και όμως είναι πραγματικότητα, αναφέρουν ερευνητές και διατροφολόγοι, ενώ η μελέτη άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως είναι το γάλα και το τυρί, έδειξε ότι δεν προσφέρουν την ίδια προστασία όπως το γιαούρτι για τον κίνδυνο του διαβήτη.

Διαβήτης τύπου 2: Δείτε με ποια τροφή θα μειώσετε τον κίνδυνο

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη μελέτη η οποία εξέτασε δεδομένα από 41,497 συμμετέχοντες μελέτης επαγελματιών υγείας όπως άντρες οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, κτηνίατροι, οστεοπαθητικοί γιατροί και ποδολόγοι, 67.138 από τη μελέτη υγείας νοσηλευτών και 85.884 και από τη δεύτερη μελέτη υγείας νοσηλευτών. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν ανά δύο χρόνια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και παρακολουθήθηκαν για μέχρι και 30 χρόνια για να καθοριστούν τα αποτελέσματα για την υγεία τους.

Περισσότεροι από 15.000 συμμετέχοντες από τις τρεις μελέτες, ανέπτυξαν διαβήτη κατά τη διάρκεια των ετών. Δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, με μία εξαίρεση: το γιαούρτι συνδεόταν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Και αυτό ήταν αλήθεια ακόμη και μετά τον έλεγχο των παραγόντων που είναι γνωστό ότι συνδέονται με το διαβήτη, όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) και η διατροφή. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέτρεξαν σε δεδομένα από προηγούμενες μελέτες προκειμένου να προσθέσετε τη δική τους, και υπολογίζεται ότι 28 γρ γιαούρτι την ημέρα συσχετίστηκε με 18% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ενώ η συσχέτιση μεταξύ του γιαουρτιού και του μειωμένου κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 δεν έχει κατανοηθεί ακόμα, οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και να μειώσουν τη φλεγμονή. Η υπόθεση αυτή πρέπει να εξεταστεί σε τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες.

Διαβάστε ακόμη:

Προστατευθείτε από την υπέρταση τρώγοντας γιαούρτι: Οι οδηγίες των επιστημόνων

Κακοσμία στόματος: Με ποια τροφή θα την καταπολεμήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ