ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές παρέχουν υδατάνθρακες χωρίς να παχαίνουν

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι στη διατροφή μας, αφού αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Έχουν αποκτήσει όμως κακή «φήμη» για τη συμβολή τους στην αύξηση του βάρους.

Ποιες τροφές παρέχουν υδατάνθρακες χωρίς να παχαίνουν

Δεν είναι όμως όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι και η παντελής αποχή από την κατανάλωσή τους δεν συνιστάται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Ποιους υδατάνθρακες μπορούμε να επιλέξουμε λοιπόν για να πάρουμε ενέργεια αλλά όχι επιπλέον κιλά;

Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα είναι πολλά υποσχόμενα, καθώς εστιάζουν σε ένα είδος υδατανθράκων που όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αύξηση του βάρους αλλά μάλιστα βοηθά στην καλύτερη διαχείρισή του.

Πρόκειται για το λεγόμενο «ανθεκτικό άμυλο», το οποίο, όπως φανερώνει και το όνομά του, «αντιστέκεται» στη διαδικασία της πέψης. Όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται στο λευκό ψωμί, στα λευκά ζυμαρικά και στα γλυκά, ο οργανισμός μας τους διασπά και τους απορροφά πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου. Εάν η βασικότερη πηγή υδατανθράκων στη διατροφή μας είναι τα λευκά, επεξεργασμένα προϊόντα και εάν η ποσότητα που καταναλώνουμε είναι μεγάλη, τότε οι περισσότερες από τις θερμίδες που παρέχουν θα αποθηκευτούν στο σώμα με τη μορφή λίπους.

bigstock junk food sweets and unhealth 131229881

Σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το ανθεκτικό άμυλο «προσπερνά» το λεπτό έντερο (όπου διασπώνται οι περισσότερες τροφές) και κατευθύνεται απευθείας στο παχύ έντερο ώστε να μεταβολιστεί. Εκεί, ζυμώνεται και μετατρέπεται στα λεγόμενα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί επίσης ως πρεβιοτικό, τρέφοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Η αργή διάσπασή του από τον οργανισμό, η μετατροπή του σε χρήσιμα λιπαρά οξέα και η συμβολή του στην υγεία του γαστρεντερικού είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που το ανθεκτικό άμυλο ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υδατάνθρακες.

Πού θα το βρείτε

Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται σε πληθώρα τροφών, όπως τα όσπρια, τα φασόλια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και ορισμένοι σπόροι. Βρίσκεται επίσης στην ωμή πατάτα και στις άγουρες μπανάνες.

Αυτοί που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι μπορούμε να «δημιουργήσουμε» το ανθεκτικό άμυλο σε τροφές που δεν το περιέχουν στη συνήθη μορφή που καταναλώνουμε! Έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να αυξήσουμε την περιεκτικότητα του ρυζιού, των ζυμαρικών και της πατάτας σε ανθεκτικό άμυλο εάν μετά το μαγείρεμα τα τοποθετήσουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο!

Δείτε κι αυτό:

Ρύζι: Το τρικ για να μειώσετε τις θερμίδες του στο μισό!

Γιατί πρέπει να τρώτε άγουρες μπανάνες

Πατάτες vs. μακαρόνια: Τι να επιλέξετε αν κάνετε δίαιτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ