ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή για δυνατή καρδιά: Τα dos και τα don’ts

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα κρατήσει τον δείκτη της ζυγαριάς σας χαμηλά και εσάς μακριά από τον... γιατρό! Καταναλώνοντας καθημερινά θρεπτικές τροφές και αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα προϊόντα θα καταφέρετε να προστατευθείτε αποτελεσματικά από την καρδιοπάθεια, την κυριότερη αιτία θανάτου σε όλο τον πλανήτη.

Διατροφή για δυνατή καρδιά: Τα dos και τα don’ts

Αρχικά πρέπει να αποφεύγετε τα ποτά με πολλή ζάχαρη, καθώς συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Μελέτη του 2012 έδειξε ότι μόλις ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό την ημέρα συνδέεται με 20% αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ακόμη και για άτομα που ακολουθούν σε γενικές γραμμές έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φυσικά απαραίτητα. Καλό θα είναι να τα καταναλώνετε φρέσκα και σκέτα –ή με λίγο ελαιόλαδο στην περίπτωση των λαχανικών. Προσοχή στα φρούτα σε κονσέρβα ή στις έτοιμες σαλάτες, καθώς συχνά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Επίσης, προτιμήστε τα λαχανικά μαγειρεμένα στον ατμό αντί για τηγανητά, καθώς είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και δεν συνοδεύονται από περιττά λιπαρά.

bigstock Heart Health 1528279

Για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού, προτιμήστε τα βότανα και τα μπαχαρικά για να δώσετε γεύση στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα έτοιμα σνακ και τις έτοιμες σούπες, καθώς συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.

Από την κατηγορία των πρωτεϊνών προτιμήστε τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, το αυγό, τον σολομό, τα πουλερικά, τα όσπρια, το άπαχο κόκκινο κρέας και τους ξηρούς καρπούς αντί για τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα αλλαντικά.

bigstock 132993941

Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης έναντι των αντίστοιχων λευκών (ψωμί, ζυμαρικά κ.λπ.) και αποφύγετε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται σε έτοιμα κρουασάν, μπισκότα και άλλα αντίστοιχα προϊόντα.

Τέλος, από την κατηγορία των λιπαρών επιλέξτε τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα –κυρίως το ελαιόλαδο– και αποφύγετε τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Προγραμματισμός γευμάτων για υγιή καρδιά