ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 8 καλύτερες τροφές για την καρδιά

Είναι γνωστό ότι το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, τα συσκευασμένα και πολύ επεξεργασμένα προϊόντα, οι τροφές ζωικές προέλευσης με πολλά λιπαρά και τα τηγανητά βλάπτουν την υγεία της καρδιάς.

Οι 8 καλύτερες τροφές για την καρδιά

Η επιλογή των σωστών τροφών είναι πολύ σημαντική για την υγεία της καρδιάς και τη γενική μας υγεία και ευεξία.

Παρακάτω θα δείτε ποιες τροφές αποτελούν σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, τις καλύτερες επιλογές για την υγεία της καρδιάς:

Ταχίνι

Είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και παράγεται χωρίς χημική επεξεργασία ή άλλα πρόσθετα. Έτσι, διατηρεί ακέραιες όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του πολύτιμου σπόρου του σουσαμιού και προάγει την υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους.

Συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, γεγονός που οφείλεται στη δράση των φυτοστερολών που περιέχει, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση χοληστερόλης.

Περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, που περιορίζουν τον βαθμό οξείδωσης της χοληστερόλης, βασικού παράγοντα δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό των αγγείων.

Τέλος, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension, έδειξε ότι τα λιπαρά οξέα του ταχινιού συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικά άτομα.

Βρόμη και κριθάρι

Το εξωτερικό περίβλημα των σπόρων τους περιέχει μια συγκεκριμένη κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών, που ονομάζονται β-γλυκάνες. Σύμφωνα με μελέτες, αυτές συνδέονται στο πεπτικό σύστημα με χολικά άλατα και χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι την απορρόφηση της τελευταίας.

Όσπρια

Φακές, φασόλια, φάβα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές, καθώς χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, συγκρατούν μόρια χοληστερόλης και τα απομακρύνουν από τον οργανισμό. Ποσότητα μικρότερη από ένα φλιτζάνι είναι αρκετή για να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά ένα φλιτζάνι όσπρια και τέσσερις μικρές μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης, κατάφεραν να μειώσουν την περιφέρεια μέσης, το βάρος, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και την αρτηριακή τους πίεση.

Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της καλής καρδιακής λειτουργίας. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρομβώσεων αλλά και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Η καλύτερη επιλογή είναι οι σαρδέλες, το σκουμπρί και άλλα αντίστοιχα ψάρια.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το μαρούλι, το σπανάκι και τα συναφή λαχανικά, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, Ε και Κ, ενώ περιέχουν και σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.

Έχουν λίγες θερμίδες και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο, συστατικά που συμβάλλουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Παντζάρια

Περιέχουν συστατικά που συμβάλλουν τόσο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όσο και στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Μελέτη έδειξε ότι άνδρες και γυναίκες που κατανάλωσαν χυμό παντζαριού, κατάφεραν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση εντός έξι ωρών.

Ελαιόλαδο

Χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, την αντοχή του στην ήπια θέρμανση αλλά και τα αντιοξειδωτικά, συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και των αγγείων.