ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κορεάτικο πιάτο που μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Σινάνη Αικατερίνη

Το κίμτσι (Kimchi) είναι τουρσί που φτιάχνεται από διάφορα λαχανικά και αποτελεί βασικό συστατικό της κορεάτικης κουζίνας.

Το κορεάτικο πιάτο που μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Νέα κορεάτικη μελέτη υποστηρίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση του πικάντικου φαγητού μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της αύξησης του σωματικού βάρους.

«Η κατανάλωση 1-3 μερίδων kimchi την ημέρα, συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας στους άνδρες», ενώ μικρότερες ποσότητες συνδέθηκαν με παρόμοιες τάσεις στις γυναίκες, κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής την Sangah Shin από το τμήμα τροφίμων του Πανεπιστημίου Chung Ang στη Νότια Κορέα.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια μειονεκτήματα στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας kimchi, πρόσθεσε.

Πρώτον, το δημοφιλές συνοδευτικό περιέχει πολύ αλάτι, το οποίο δεν ωφελεί την υγεία. Δεύτερον, η κατανάλωση πάνω από αυτή την ποσότητα, συνδέθηκε με τον κίνδυνο παχυσαρκίας συνολικά, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από σχεδόν 116.000 Κορεάτες άνω των 40 ετών που συμμετείχαν σε μια συνεχιζόμενη μελέτη για την υγεία. Περίπου 79.000 ήταν γυναίκες και περίπου 39.000 άνδρες μέσης ηλικίας 51 ετών.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων ερωτηματολόγια για να παρακολουθήσει τι έτρωγαν οι άνθρωποι κάθε μέρα, ενώ μετρήθηκε επίσης ο ΔΜΣ και η περίμετρος της μέσης τους.

Όσο για το «μέγεθος της μερίδας», αυτό ποικίλλει ανάλογα με το είδος του kimchi. Για παράδειγμα, μια μερίδα kimchi από λάχανο θεωρήθηκε ότι ήταν λίγο κάτω από 30 γραμμάρια, ενώ μια μερίδα από την πιο υδαρή μορφή kimchi από λάχανο ήταν λίγο πάνω από 90 γραμμάρια.

Συνολικά, η κατανάλωση έως και τριών μερίδων kimchi ημερησίως, σχετιζόταν με 11% λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έτρωγαν λιγότερο από μία μερίδα ημερησίως.

Τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με το φύλο: Οι γυναίκες που έτρωγαν δύο έως τρεις μερίδες καθημερινά είδαν τις πιθανότητες παχυσαρκίας να μειώνονται κατά 8%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Στους άνδρες, οι τρεις ή περισσότερες μερίδες kimchi την ημέρα, συνδέονταν με μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας κατά 10%.

Ωστόσο, φάνηκε να υπάρχει ένα ανώτατο όριο για την υγιεινή κατανάλωση: Οι άνθρωποι που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες την ημέρα είχαν την τάση να ζυγίζουν περισσότερο, να έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και να είναι παχύσαρκοι.

Πρόκειται για μελέτη που δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν λόγοι που το kimchi μπορεί να έχει κάποια αδυνατιστική δράση, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα χρήσιμα βακτήρια Lactobacillus brevis και L. plantarum που περιέχει, είναι γνωστό ότι δρουν κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προειδοποιούν ωστόσο, ότι είναι πλούσιο σε αλάτι, το οποίο μπορεί να βλάψει την καρδιά. Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα καλίου που περιέχουν τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, μπορεί να εξουδετερώνουν τις πιθανές επιπτώσεις του αλατιού.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open.