Δίαιτα για κορτιζόλη: Τι να τρώτε για να μειώσετε το άγχος
Το άγχος είναι μια σύνθετη συναισθηματική και φυσιολογική αντίδραση, που συχνά συνδέεται με το χρόνιο στρες και τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης.

Αν και η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματικά εργαλεία, αρκετές έρευνες έχουν επισημάνει τον ισχυρό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η διατροφή στην ηρεμία του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση της παραγωγής κορτιζόλης.
Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς συνδέεται η κορτιζόλη με το άγχος, ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη φυσική μείωση της “ορμόνης του στρες” και ποια διατροφικά πρότυπα υποστηρίζουν ένα πιο ήρεμο και ανθεκτικό μυαλό.
Πώς συνδέεται η κορτιζόλη με το άγχος;
Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια σε απόκριση στο στρες, γι' αυτό και είναι γνωστή ως “ορμόνη του στρες”. Αν και είναι απαραίτητη για την επιβίωση, η επίμονα υψηλή κορτιζόλη μπορεί να υπερδιεγείρει το νευρικό σύστημα, να διαταράξει τον ύπνο, να βλάψει την πέψη και να επιδεινώσει το άγχος.
Τα χρόνια αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με:
- Αυξημένα συναισθήματα έντασης, ανησυχίας ή ευερεθιστότητας
- Διαταραγμένους κύκλους ύπνου-αφύπνισης
- Μειωμένη σηματοδότηση σεροτονίνης και ντοπαμίνης (ρυθμιστές διάθεσης)
- Αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη
- Μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία
- Αυξημένη φλεγμονή του εντέρου
Η μείωση της κορτιζόλης μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής -ειδικά στη διατροφή- μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της ισορροπίας τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό.
Τι πρέπει να τρώτε για να μειώσετε την κορτιζόλη
Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αντίδρασης του σώματος στο στρες, υποστηρίζοντας την ορμονική ισορροπία, την υγεία του εντέρου και την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών. Αυτές οι τροφές συχνά περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ωμέγα-3, τρυπτοφάνη και βιταμίνες Β, που προάγουν τη χαλάρωση και μειώνουν τη φλεγμονή.
Τροφές που μειώνουν την κορτιζόλη και καταπραΰνουν το άγχος:
- Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί) πλούσια σε ωμέγα-3
- Φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, σέσκουλο) πλούσια σε μαγνήσιο
- Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο) για την υποστήριξη του εντέρου και του εγκεφάλου
- Δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη, καστανό ρύζι) για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
- Μούρα και εσπεριδοειδή, πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά
- Αυγά και πουλερικά, πηγές τρυπτοφάνης και χολίνης
- Ξηροί καρποί και σπόροι (σπόροι κολοκύθας, καρύδια, λιναρόσποροι)
- Τσάγια από βότανα όπως χαμομήλι ή μελισσόχορτο
Μια συνεπής διατροφή πλούσια σε αυτές τις τροφές βοηθά στην αντιμετώπιση των αντιδράσεων του σώματος στο στρες και υποστηρίζει μια πιο σταθερή ψυχική διάθεση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ποιες τροφές βοηθούν το σώμα να χειριστεί το στρες πιο αποτελεσματικά;
Πολλά θρεπτικά συστατικά παίζουν άμεσο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται το στρες και ρυθμίζει τα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτά περιλαμβάνουν προσαρμογόνες ενώσεις, πρόδρομους νευροδιαβιβαστές και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.
Βασικά θρεπτικά συστατικά για τη ρύθμιση της κορτιζόλης και την ψυχική ηρεμία
Θρεπτικό συστατικό | Καλύτερες πηγές τροφίμων | Οφέλη για την μείωση του στρες |
Μαγνήσιο | Σπανάκι, αμύγδαλα, αβοκάντο | Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, μειώνει τα συμπτώματα άγχους |
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα | Σολομός, σαρδέλες, καρύδια | Μειώνουν τη φλεγμονή και τα επίπεδα κορτιζόλης |
Βιταμίνη C | Πιπεριές, πορτοκάλια, ακτινίδιο | Μειώνει την υπερδραστηριότητα των επινεφριδίων σε καταστάσεις στρες |
Βιταμίνες Β | Αυγά, όσπρια, εμπλουτισμένα δημητριακά | Υποστηρίζουν την ενέργεια και τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών |
Τρυπτοφάνη | Γαλοπούλα, αυγά, σπόροι | Πρόδρομος της σεροτονίνης, βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο |
Προβιοτικά | Γιαούρτι, κεφίρ, kimchi | Υποστηρίζει τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου και τη συναισθηματική ανθεκτικότητα |
Ψευδάργυρος | Σπόροι κολοκύθας, ρεβίθια, μοσχάρι | Ρυθμίζει την κορτιζόλη και υποστηρίζει την ανοσοποιητική ισορροπία |
Η ισορροπημένη πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών βοηθά τον εγκέφαλο να ρυθμίζει τις αντιδράσεις στο στρες πιο αποτελεσματικά και μπορεί να μειώσει την ένταση και τη διάρκεια των επεισοδίων άγχους.
Ποιες τροφές ή συνήθειες πρέπει να αποφεύγονται για να διατηρείται η κορτιζόλη υπό έλεγχο;
Ορισμένες τροφές και διατροφικές συμπεριφορές μπορούν να επιδεινώσουν το άγχος και να αυξήσουν την παραγωγή κορτιζόλης. Αυτές συνήθως περιλαμβάνουν αιχμές σακχάρου στο αίμα, προφλεγμονώδεις επιδράσεις ή υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος.
Τροφές και συνήθειες που πρέπει να περιοριστούν:
- Υπερβολική καφεΐνη, η οποία μπορεί να αυξήσει το άγχος και να διαταράξει τον ύπνο
- Επεξεργασμένα σάκχαρα (λευκή ζάχαρη, καστανή ζάχαρη, ζάχαρη καρύδας, ζάχαρη φοινικέλαιου και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη κ.α.) και υπερεπεξεργασμένοι υδατάνθρακες (αναψυκτικά, πατατάκια, λευκό ψωμί, τηγανητό κοτόπουλο, έτοιμος πουρές πατάτας σε νιφάδες, ενεργειακά ποτά κ.α.)
- Αλκοόλ, το οποίο επηρεάζει τον ύπνο και τη ρύθμιση του άξονα HPA
- Παράλειψη γευμάτων, η οποία προκαλεί κατακόρυφες πτώσεις σακχάρου στο αίμα
- Επεξεργασμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση
- Υπερβολική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, η οποία προάγει τη φλεγμονή
Δείγμα ημερήσιας διατροφής για ισορροπία κορτιζόλης
Ένα δομημένο διατροφικό πρότυπο με ισορροπημένα μακροθρεπτικά συστατικά και τροφές που ηρεμούν το άγχος μπορεί να υποστηρίξει την λειτουργία των επινεφριδίων και την ψυχική υγεία.
Δείγμα καθημερινού μενού
Γεύμα | Παραδείγματα τροφών |
Πρωινό | Βρόμη με σπόρους chia, βατόμουρα και βούτυρο αμυγδάλου |
Δεκατιανό σνακ | Απλό γιαούρτι με λιναρόσπορο και λίγα καρύδια |
Μεσημεριανό | Ψητός σολομός, κινόα, μπρόκολο στον ατμό, ελαιόλαδο |
Απογευματινό σνακ | Φέτες πορτοκαλιού με μια χούφτα σπόρους κολοκύθας |
Βραδινό | Σούπα φακής με φυλλώδη λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης |
Βραδινό σνακ | Τσάι χαμομηλιού με ένα βραστό αυγό ή φέτα γαλοπούλας |
Η προσθήκη πρωτεϊνών, φυτικών ινών και υγιών λιπαρών σε κάθε γεύμα βοηθά στην πρόληψη των μειώσεων του σακχάρου στο αίμα και στην μείωση της αντιδραστικότητας του οργανισμού στο στρες.

Συχνές Ερωτήσεις
Μπορεί η δίαιτα από μόνη της να μειώσει το άγχος;
Η δίαιτα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται το άγχος, αλλά λειτουργεί καλύτερα σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές όπως η υγιεινή του ύπνου, η σωματική δραστηριότητα και η φροντίδα της ψυχικής υγείας.
Είναι ο καφές κακός για το άγχος;
Σε ευαίσθητα άτομα, η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης και να προκαλέσει συμπτώματα άγχους. Η μετριοπαθής κατανάλωση είναι το κλειδί και είναι καλύτερο να αποφεύγεται η καφεΐνη κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού στρες.
Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που προκαλούν άγχος;
Ναι. Τα επεξεργασμένα σάκχαρα, τα ενεργειακά ποτά, τα επεξεργασμένα σνακ και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορούν να συμβάλουν στο άγχος, αυξάνοντας την κορτιζόλη και αποσταθεροποιώντας το σάκχαρο στο αίμα.
Μπορεί η παράλειψη γευμάτων να επηρεάσει την κορτιζόλη;
Ναι. Η ακανόνιστη διατροφή μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη λόγω αστάθειας του σακχάρου στο αίμα. Τα τακτικά γεύματα βοηθούν στη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας και της συναισθηματικής σταθερότητας.
Λειτουργούν τα προσαρμογόνα για τη ρύθμιση της κορτιζόλης;
Ορισμένα φυτικά προσαρμογόνα (όπως η ashwagandha και η rhodiola) έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιατρική καθοδήγηση, ειδικά εάν παίρνετε φάρμακα.
Συμπέρασμα
Η διαχείριση του άγχους μέσω της διατροφής δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά υποστηρίζεται και από ισχυρή διατροφική επιστήμη. Δίνοντας έμφαση σε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, ωμέγα-3, προβιοτικά και βιταμίνες Β, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τα διεγερτικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορείτε να μειώσετε την κορτιζόλη στον οργανισμό και να υποστηρίξετε ένα πιο ήρεμο και ανθεκτικό νευρικό σύστημα.
Πηγές:
harvard.edu
mayoclinic.org
clevelandclinic.org
healthline.com
nhs.uk