ΦΑΡΜΑΚO

Στατίνες: Για ποιους καρκινοπαθείς μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου

Οι στατίνες είναι ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

Στατίνες: Για ποιους καρκινοπαθείς μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου

Τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν την δράση μιας χημικής ουσίας του ήπατος που είναι απαραίτητη για την παραγωγή χοληστερίνης.

Αν και η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για την φυσιολογική κυτταρική και σωματική λειτουργία, τα πολύ υψηλά επίπεδά της μπορεί να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρυνση, μια νόσο όπου πλάκες που περιέχουν χοληστερίνη αναπτύσσονται στις αρτηρίες και αποφράσσουν την αιματική ροή.

Μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης αίματος, οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο πόνου στον θώρακα (στηθάγχη), καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Νέα επιστημονική ανάλυση αναδεικνύει ακόμη μία ευεργετική δράση των στατινών για τις γυναίκες με καρκίνο. Ειδικότερα, οι καρκινοπαθείς γυναίκες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης έχουν λιγότερες πιθανότητες θανάτου από τη νόσο.

Από τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου ή από μελάνωμα, όσες λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο.

Η ανάλυση περιελάμβανε 20.046, 11.719 και 6.430 γυναίκες στην Αυστραλία οι οποίες είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και μελάνωμα, αντίστοιχα, από το 2003 έως και το 2013. Πριν τη διάγνωσή τους με καρκίνο, οι ασθενείς είχαν λάβει συνταγογράφηση για φάρμακα κατά της χοληστερόλης, όπως οι στατίνες.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που ακολουθούσαν με συνέπεια τη φαρμακευτική αγωγή το έτος μετά τη διάγνωση του καρκίνου, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια. Το εύρημα αυτό υποδεικνύει ότι τα φάρμακα ενδεχομένως να έχουν επιδράσεις κατά των καρκινικών όγκων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Clinical Pharmacology.

Διαβάστε επίσης:

Η λήψη στατινών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε άνδρες και γυναίκες

Περισσότερα χρόνια ζουν όσοι παίρνουν υψηλές δόσεις στατινών

Στατίνες: Προστατεύουν και από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου