ONMED

Γιατί τα γαλακτοκομικά καταστρέφουν τον ύπνο

Σινάνη Αικατερίνη

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να καταστρέψει τον ύπνο.

Γιατί τα γαλακτοκομικά καταστρέφουν τον ύπνο

Οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 1.000 φοιτητές σχετικά με την ποιότητα του ύπνου τους, τις διατροφικές τους συνήθειες και οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των δύο, και βρήκαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ανήσυχου ύπνου και δυσανεξίας στη λακτόζη.

Πιθανώς τα αέρια ή ο πόνος στο στομάχι κατά τη διάρκεια του ύπνου να προκαλούν εφιάλτες.

«Οι έντονοι εφιάλτες σχετίζονται έντονα με τη δυσανεξία στη λακτόζη και άλλες τροφικές αλλεργίες», δήλωσε ο Δρ. Tore Nielsen του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Αυτά τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών για άτομα με κάποιες τροφικές ευαισθησίες, θα μπορούσε να μετριάσει τους εφιάλτες. Θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι κατηγορούν τα γαλακτοκομικά για τα κακά όνειρα».

Οι ερευνητές ρώτησαν 1.082 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο MacEwan για τον χρόνο και την ποιότητα του ύπνου, τα όνειρα και τους εφιάλτες, καθώς και για οποιαδήποτε αντιληπτή συσχέτιση μεταξύ διαφορετικών ειδών ονείρων και διαφορετικών τροφών. Ρώτησαν επίσης για την ψυχική και τη σωματική υγεία των συμμετεχόντων και τη σχέση τους με το φαγητό.

Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφεραν τακτικούς εφιάλτες. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να θυμούνται τα όνειρά τους και να αναφέρουν κακό ύπνο και εφιάλτες, ενώ είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν τροφική δυσανεξία ή αλλεργία. Περίπου το 40% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι πίστευαν ότι το φαγητό αργά το βράδυ ή συγκεκριμένα τρόφιμα επηρέαζαν τον ύπνο τους. Περίπου το 25% πίστευαν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον ύπνο τους.

Τα άτομα που έτρωγαν λιγότερο υγιεινά ήταν πιο πιθανό να έχουν κακά όνειρα και λιγότερο πιθανό να θυμούνται όνειρα.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες που απέδωσαν τον κακό ύπνο τους στο φαγητό, πίστευαν ότι ευθύνονται τα γλυκά, τα πικάντικα τρόφιμα ή τα γαλακτοκομικά. Μόνο ένα συγκριτικά μικρό ποσοστό -5,5% των ερωτηθέντων- ένιωθαν ότι αυτό που έτρωγαν επηρέαζε την ένταση των ονείρων τους, αλλά πολλοί από αυτούς είπαν ότι πίστευαν ότι τα γλυκά ή τα γαλακτοκομικά έκαναν τα όνειρά τους πιο ενοχλητικά ή παράξενα.

Όταν οι συγγραφείς συνέκριναν αναφορές για τροφικές δυσανεξίες με αναφορές για κακά όνειρα και κακό ύπνο, διαπίστωσαν ότι η δυσανεξία στη λακτόζη συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα, εφιάλτες και χαμηλή ποιότητα ύπνου. Είναι πιθανό η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων να ενεργοποιεί γαστρεντερικές διαταραχές και η δυσφορία που προκαλείται να επηρεάζει τα όνειρα των ανθρώπων και την ποιότητα της ανάπαυσής τους.

«Οι εφιάλτες είναι χειρότεροι για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη που υποφέρουν από σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα και των οποίων ο ύπνος διαταράσσεται», δήλωσε ο Nielsen.

«Αυτό έχει νόημα, επειδή γνωρίζουμε ότι άλλες σωματικές αισθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τα όνειρα. Οι εφιάλτες μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικοί, ειδικά αν εμφανίζονται συχνά, επειδή τείνουν να ξυπνούν τα άτομα από τον ύπνο σε κατάσταση δυσφορίας. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπεριφορές αποφυγής ύπνου. Και τα δύο συμπτώματα μπορούν να σας στερήσουν έναν ξεκούραστο ύπνο».

Εκτός από την ισχυρή σύνδεση της δυσανεξίας στη λακτόζη και των εφιαλτών, δεν είναι σαφές πώς λειτουργεί η σχέση μεταξύ ύπνου και διατροφής.

Είναι πιθανό οι άνθρωποι να κοιμούνται λιγότερο καλά επειδή τρώνε λιγότερο καλά, αλλά είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι να μην τρώνε καλά επειδή δεν κοιμούνται καλά ή ότι ένας άλλος παράγοντας επηρεάζει τόσο τον ύπνο όσο και τη διατροφή. Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτές οι συνδέσεις και να εντοπιστούν οι υποκείμενοι μηχανισμοί.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Psychology.