Το αντιοξειδωτικό αφέψημα που μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει την υγεία του εντέρου
Το rooibos ή «κόκκινο τσάι» είναι ένα φυσικό, χωρίς καφεΐνη αφέψημα που παράγεται από τα φύλλα ενός θάμνου που φύεται αποκλειστικά στη Νότια Αφρική.

Ο θάμνος Aspalathus linearis ευδοκιμεί στις ορεινές περιοχές του Δυτικού Ακρωτηρίου, και εδώ και αιώνες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφικής και θεραπευτικής παράδοσης των ιθαγενών Khoisan.
Πέρα όμως από τη γεύση του, το rooibos έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας χάρη στις σημαντικές του ιδιότητες.
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά –φυσικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες– και έχει αντιφλεγμονώδη δράση, δηλαδή βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, του οιδήματος και του πόνου. Επιπλέον, έχει φανεί ότι συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και του ήπατος, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει την όψη του δέρματος.
Rooibos και υγεία του εντέρου: Νέα επιστημονικά ευρήματα
Οι ερευνητές εστίασαν στις αντιφλεγμονώδεις και προστατευτικές ιδιότητες των εκχυλισμάτων rooibos -ζυμωμένου κόκκινου και μη ζυμωμένου πράσινου τσαγιού- στα εντερικά κύτταρα χοίρων, τα οποία μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: τα εκχυλίσματα rooibos ενίσχυσαν τη δομή του εντερικού φραγμού, του τοιχώματος που προστατεύει το έντερο από επιβλαβείς ουσίες, και μείωσαν σημαντικά τη φλεγμονή. Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ένας ισχυρός εντερικός φραγμός και η ρύθμιση της φλεγμονής, είναι βασικά για την πρόληψη βλαβών και την αποφυγή σοβαρών παθήσεων του γαστρεντερικού.
Δύο είδη rooibos – δύο διαφορετικές δράσεις
Η έρευνα έδειξε κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον: Το κόκκινο rooibos που έχει υποστεί ζύμωση, ήταν πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Σε περιβάλλον που προσομοίαζε φλεγμονώδεις αντιδράσεις, όπως αυτές που εμφανίζονται σε ασθένειες τύπου ελκώδους κολίτιδας, το κόκκινο rooibos κατάφερε να μειώσει σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής με αποτελέσματα συγκρίσιμα ή και ανώτερα από εκείνα της δεξαμεθαζόνης, ενός ισχυρού στεροειδούς φαρμάκου.
Το μη ζυμωμένο (πράσινο) rooibos διακρίθηκε για την ικανότητά του να ενισχύει τον εντερικό φραγμό. Αυξάνοντας την παραγωγή πρωτεϊνών που διατηρούν τη συνοχή των κυττάρων, συμβάλλει στην αποτροπή του λεγόμενου «διαρρέοντος εντέρου», κατάστασης που επιτρέπει την είσοδο επιβλαβών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος.
Η διαφορετική τους δράση φαίνεται να σχετίζεται με τις πολυφαινόλες που περιέχουν. Το πράσινο rooibos περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ασπαλαθίνης –ενός μοναδικού αντιοξειδωτικού– ενώ το κόκκινο περιέχει άλλες πολυφαινόλες, όπως οι εριοδικτυόλη-γλυκοζίτες, που συνεργάζονται με τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά για να μειώσουν τη φλεγμονή.

Γιατί έχει σημασία η υγεία του εντέρου
Πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ταλαιπωρείται από διαταραχές του πεπτικού, όπως το ευερέθιστο έντερο, η δυσπεψία ή η χρόνια δυσκοιλιότητα. Η σημασία της καλής εντερικής λειτουργίας δεν περιορίζεται όμως στο πεπτικό: ένα «μη υγιές» έντερο συνδέεται με χρόνιες φλεγμονές, κόπωση, άγχος, αυτοάνοσα νοσήματα και πολλά άλλα προβλήματα.
Καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν φυσικές λύσεις αντί για φαρμακευτική αγωγή, ροφήματα όπως το rooibos αποκτούν ιδιαίτερη αξία ως εύκολες, οικονομικές και ασφαλείς επιλογές για τη βελτίωση της συνολικής υγείας.
Τι σημαίνουν τα ευρήματα
Η μελέτη δείχνει ότι το rooibos –είτε κόκκινο είτε πράσινο– μπορεί να προσφέρει διπλή προστασία στο έντερο: να μειώσει τη φλεγμονή και να ενισχύσει τον εντερικό φραγμό. Αυτές οι δύο δράσεις ανοίγουν τον δρόμο για μελλοντική αξιοποίησή του σε συμπληρώματα για την υγεία του εντέρου, φυσικές θεραπείες για φλεγμονώδεις παθήσεις ή ακόμα και σε λειτουργικά τρόφιμα που υποστηρίζουν την πέψη.
Αν και τα ευρήματα προέρχονται από εργαστηριακές μελέτες και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους, τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι πολλά υποσχόμενα. Και δεδομένου ότι το rooibos είναι ασφαλές, οικονομικό και καταναλώνεται ευρέως, αποτελεί μια χαμηλού ρίσκου, αποτελεσματική προσθήκη σε μια υγιεινή καθημερινότητα.
Πηγή: Independent