ΟΜΟΡΦΙΑ

Αν θέλετε να αδυνατίσετε απαλλαγείτε από τις ενοχές!

Οι ψυχολόγοιυποστηρίζουν πως το καλύτερο «τρικ αδυνατίσματος» είναι να απολαμβάνουμε κάθεμπουκιά από το φαγητό μας!

Αν θέλετε να αδυνατίσετε απαλλαγείτε από τις ενοχές!

Οι ψυχολόγοιυποστηρίζουν πως το καλύτερο «τρικ αδυνατίσματος» είναι να απολαμβάνουμε κάθεμπουκιά από το φαγητό μας!

Ακούγεται παράδοξο,όμως νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Appetiteδείχνει ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν το φαγητό σαν μια «μικρή γιορτή» έχουντην τάση να παίρνουν λιγότερο βάρος σε σύγκριση με όσους βυθίζονται στις τύψειςκαι τις ενοχές.

Ερευνητές από τοΠανεπιστήμιο του Κάντερμπουρι στη Νέα Ζηλανδία υποστηρίζουν ότι η στάση πουδιατηρούμε απέναντι στο φαγητό και τα γλυκά είναι εξίσου σημαντική με τις θερμίδεςπου καταναλώνουμε.

Πιστεύουν ότι οιενοχές μας κάνουν πιο επιρρεπείς να εγκαταλείψουμε τη δίαιτα και τις καλέςδιατροφικές συνήθειες, με αποτέλεσμα να στραφούμε στο πρόχειρο φαγητό και τηνκαθιστική ζωή.

Αντιθέτως,αντιμετωπίζοντας μια σοκολάτα ή μια πίτσα ως «επιβράβευση», υπάρχουνπερισσότερες πιθανότητες να επιμείνουμε στους μακροπρόθεσμους στόχους μας γιααπώλεια βάρους.

Περίπου 300εθελοντές συμμετείχαν στη μελέτη και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μακροπρόθεσμα,τα άτομα που νιώθουν έντονες ενοχές όταν τρώνε παίρνουν πολύ περισσότερα κιλά. Οιερευνητές δηλώνουν πως η απόλαυση του φαγητού παίζει σημαντικό ρόλο στην ευτυχίακαι την ευεξία του ατόμου.

Επισημαίνουν μάλιστα πως το αίσθημα της ενοχήςσχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση
διατροφικών διαταραχών όπως η βουλιμία . Τέτοιουείδους στάσεις μπορούν να ριζωθούν βαθιά στον ψυχισμό του ατόμου και να αποδειχθείδύσκολο να μεταβληθούν στο μέλλον.