ΟΜΟΡΦΙΑ

Ξεχάστε το Δείκτη Μάζας Σώματος! Αξιολογήστε το βάρος σας με ένα σπάγκο!

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα πρότυπο εργαλείο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους βάσει των κιλών και του ύψους μας.

Ξεχάστε το Δείκτη Μάζας Σώματος! Αξιολογήστε το βάρος σας με ένα σπάγκο!

Ανάλογα με το αποτέλεσμα που δίνει ο τύπος υπολογισμού για το Δείκτη Μάζας Σώματος, κρίνεται αν το άτομο είναι λιποβαρές, αν έχει φυσιολογικό βάρος, αν είναι υπέρβαρο ή αν είναι παχύσαρκο.

Σύμφωνα όμως με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπρουκς της Οξφόρδης, υπάρχει ένας πιο αξιόπιστος τρόπος να αξιολογήσουμε το βάρος μας και δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από ένα κομμάτι σπάγκο!

Πώς θα κάνετε τη μέτρηση

Παίρνετε ένα κουβάρι σπάγκο και κόβετε ένα κομμάτι όσο το ύψος σας. Μετά το διπλώνετε ή το κόβετε στα δύο και το τυλίγετε γύρω από τη μέση σας.

Θα πρέπει το κομμάτι να κλείνει άνετα γύρω από τη μέση ή ακόμη καλύτερα να περισσεύει.

Αρκετοί επιστήμονες αντιτίθενται στη χρήση του Δείκτη Μάζας Σώματος ως εργαλείο αξιολόγησης του επικίνδυνου βάρους, καθώς δεν λαμβάνει υπ' όψιν σημαντικές παραμέτρους όπως η μυϊκή μάζα ή ο σωματότυπος του ατόμου.

Τα άτομα με σωματότυπο «μήλο», όσοι δηλαδή έχουν συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές σε σύγκριση με άτομα με ίσο Δείκτη Μάζας Σώματος που έχουν όμως άλλο σωματότυπο, για παράδειγμα έχουν το λίπος ίσα κατανεμημένο σε όλο τους το σώμα.

Οι ερευνητές παρουσίασαν αναλυτικά τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Κογκρέσο για την Παχυσαρκία που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

Διαβάστε επίσης:

Δείκτης Μάζας Σώματος: Με ποιο τύπο γίνεται ο υπολογισμός
Ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος: Δείτε τον αναλυτικό πίνακα
Δείκτης Σχήματος Σώματος (σωματότυπος), η εξέλιξη του Δείκτη Μάζας Σώματος