ΟΜΟΡΦΙΑ

Λίπος στην κοιλιά: Δύο αιτίες που μπορείτε να ελέγξετε

Πέρα από αισθητική ενόχληση, το λίπος στην κοιλιά είναι επίσης επικίνδυνο για την υγεία. Πολυάριθμες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η συσσώρευση λίπους συγκεκριμένα στην κοιλιά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για περισσότερες ασθένειες απ’ ό,τι το συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα.

Λίπος στην κοιλιά: Δύο αιτίες που μπορείτε να ελέγξετε

Ο λόγος είναι ότι στην περιοχή της κοιλιάς υπάρχει σπλαγχνικό λίπος, το οποίο περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα, και όχι υποδοριο λίπος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Το σπλαγχνικό λίπος είναι μεταβολικά ενεργό, επομένως μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα όργανα και στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού, διαβήτη ή και άνοιας.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να συσσωρεύουν λίπος κυρίως στην κοιλιά παρά στους γλουτούς ή τους μηρούς. Κάποιοι από τους λόγους που συμβαίνει αυτό βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας (π.χ. κληρονομικότητα, ορμόνες), ωστόσο δύο από αυτούς είναι τροποποιήσιμοι.

1. Ύπνος

4 reasons getting belly fat too much little sleep

Τόσο η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από 5 ώρες την ημέρα) όσο και ο υπερβολικός ύπνος (πάνω από 8 ώρες την ημέρα) συνδέονται με την αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Όταν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά, ο μεταβολικός ρυθμός πέφτει προκειμένου να εξοικονομήσουμε ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα είμαστε πιο επιρρεπείς σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. Έτσι, η περιττή ενέργεια (θερμίδες) αποθηκεύεται στο σώμα με τη μορφή λίπους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Όσο για τον υπερβολικό ύπνο, η αύξηση των αποθεμάτων λίπους στην κοιλιά πιθανώς καθοδηγείται από τα μειωμένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος αποτελεί «κλειδί» για την καλή υγεία και τη σωστή διαχείριση του βάρους. Χρειάζεται λοιπόν σωστός προγραμματισμός σε καθετί που κάνουμε, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου!

2. Στρες

5 reasons getting belly fat stressed

Όταν βρισκόμαστε κάτω από έντονη πίεση, ο οργανισμός απελευθερώνει κορτιζόλη, μια ορμόνη που προωθεί την επιθυμία για γλυκά και ανθυγιεινά φαγητά και παράλληλα επηρεάζει τη χημική ισορροπία του σώματος, μειώνοντας τον ρυθμό καύσεων και διευκολύνοντας τη συσσώρευση λίπους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Το στρες μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως η γυμναστική, μια βόλτα με φίλους, ο διαλογισμός ή η ψυχοθεραπεία. Βρείτε τη στρατηγική που σας ταιριάζει για να απολαύσετε περισσότερη γαλήνη στην καθημερινότητά σας.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Έξι απρόσμενοι λόγοι που δεν μπορείτε να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά

Το workout που εξαφανίζει το λίπος στην κοιλιά

Πώς θα αποκτήσετε τέλειους κοιλιακούς ανάλογα με τον τύπο της κοιλιάς σας