ΟΜΟΡΦΙΑ

Πράσινο ή μαύρο τσάι για ευκολότερο αδυνάτισμα;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τσαγιού στο εμπόριο και συνήθως η επιλογή μας βασίζεται στις προσωπικές μας γευστικές προτιμήσεις. Το πράσινο τσάι έχει μια «γήινη» γεύση, ενώ το μαύρο είναι πιο πικρό και έντονο.

Πράσινο ή μαύρο τσάι για ευκολότερο αδυνάτισμα;

Όσον αφορά τα οφέλη τους για την υγεία, όλα τα είδη τσαγιού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και παράλληλα προσφέρουν τόνωση χάρη στην καφεΐνη. Ποιο είναι όμως το καλύτερο τσάι για αδυνάτισμα;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Journal of Nutrition, το μαύρο τσάι φαίνεται να είναι εξίσου ωφέλιμο με το πράσινο –σε αντίθεση μάλλον με αυτό που θα περίμεναν οι περισσότεροι– όσον αφορά την επίδρασή του στο σωματικό βάρος.

tea2

Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι περιέχουν πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού έχουν αρκετά μικρό μέγεθος ώστε να περάσουν στο αίμα και στους ιστούς και έχει αποδειχτεί στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών ότι είναι δυνατό να επηρεάσουν μεταβολικές διεργασίες στο συκώτι κατά τρόπο που ευνοεί την απώλεια βάρους. Το μαύρο τσάι, από την άλλη, επιδρά μέσω εντελώς διαφορετικών μηχανισμών ώστε να πετύχει αντίστοιχο αδυνατιστικό αποτέλεσμα.

Βάσει πειραμάτων που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Λος Άντζελες (UCLA) διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος για να απορροφηθούν απευθείας από το αίμα κι έτσι κατευθύνονται προς το έντερο, όπου λειτουργούν ως πρεβιοτικά και προωθούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων που υπάρχουν εκεί. Επίσης, σχηματίζουν μικρού μεγέθους μόρια που συμβάλλουν στον μεταβολισμό των θερμίδων.

Φαίνεται λοιπόν πως τα νέα ευρήματα καταρρίπτουν τον μύθο που θέλει το πράσινο τσάι να αποτελεί το απόλυτο αδυνατιστικό ρόφημα, καθώς και το μαύρο τσάι συμβάλλει εξίσου στην απώλεια των περιττών κιλών!

Διαβάστε επίσης:

Πώς να φτιάξετε το τσάι για να έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση

Ποια τα οφέλη για το συκώτι σας αν πίνετε καφέ & τσάι

Τσάι με 3 συστατικά που καίει το λίπος