ΟΜΟΡΦΙΑ

Ινουλίνη: Τι είναι και πώς θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος (pics)

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικό διατροφικό στοιχείο, καθώς προκαλούν αίσθημα κορεσμού, βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Ινουλίνη: Τι είναι και πώς θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος (pics)

Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φυτικών ινών, πέρα από τις διαλυτές και αδιάλυτες;

Μια ποικιλία διαλυτών ινών, πολύ δημοφιλής τελευταία, είναι η ινουλίνη, που εκτός από τη συμβολή της στην καλή πέψη, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τι ακριβώς είναι η ινουλίνη;

Πρόκειται για έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών. Συναντάται σε ορισμένα φυτά και δεν διασπάται από το λεπτό έντερο. Αυτό της επιτρέπει να φτάνει στο παχύ έντερο, όπου δρα με ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό.

Ποιος είναι ο λόγος που η ινουλίνη δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το λεπτό έντερο; Επειδή είναι ένα φρουκτάνη, αποτελείται δηλαδή από μόρια φρουκτόζης που συνδέονται μεταξύ τους με τρόπο τέτοιο που αποτρέπει την πέψη. Όταν φτάσει στο παχύ έντερο, ενεργεί ως πρεβιοτικό, αποτελεί δηλαδή τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Τα βακτήρια του εντέρου που «τρέφονται» από την ινουλίνη βοηθούν το σώμα να παραμένει υγιές, καταπολεμώντας τους παθογόνους παράγοντες (τα «κακά» βακτήρια), προλαμβάνοντας τις λοιμώξεις, τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγοντας την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Στην παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε τις τροφές που περιέχουν ινουλίνη και τις οποίες μπορείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

Διαβάστε επίσης:

Φυτικές ίνες: Τα οφέλη για την υγεία από την επαρκή πρόσληψη (εικόνες)

Πρεβιοτικά: Γιατί είναι απαραίτητα και σε ποιες τροφές θα τα βρείτε (εικόνες)

Τρία σνακ που κάνουν καλό στο έντερο