ΟΜΟΡΦΙΑ

Πρωτεΐνες: Γιατί πρέπει να τις αυξήσετε αν θέλετε να χάσετε βάρος

Η κατανάλωση ποικιλίας θρεπτικών τροφών είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευεξία.

Πρωτεΐνες: Γιατί πρέπει να τις αυξήσετε αν θέλετε να χάσετε βάρος

Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν πολλούς τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης υγιούς βάρους. Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό συστατικό της δίαιτας.

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρωτεΐνης στη διατροφή μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές τροφίμων και να μειώσει την απώλεια άλιπης μάζας σώματος.

Πρωτεΐνη και άλιπη μάζα σώματος

Οι πρωτεΐνες είναι θρεπτικά συστατικά που επιτρέπουν στο ανθρώπινο σώμα να λειτουργεί σωστά. Βοηθούν το σώμα να διατηρήσει τη δομή του και ελέγχουν τις λειτουργίες των κυττάρων. Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν πρωτεΐνη από διάφορες πηγές, όπως κρέας, γαλακτοκομικά, ορισμένα λαχανικά και δημητριακά.

Ένα δύσκολο σημείο για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, είναι η διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος, παράλληλα με την απαλλαγή από το περιττό λίπος. Η άλιπη μάζα σώματος είναι η μάζα που δεν αποτελείται από λιπώδη ιστό ή σωματικό λίπος. Μέρος αυτής της ποσότητας αποτελείται από τους μύες ή τη μυϊκή μάζα.

splaxniko-lipos.jpg

Τα οφέλη από την αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν πώς «η αλλαγή στις επιλογές πρόσληψης πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια του θερμιδικού περιορισμού αλλάζει την ποιότητα της διατροφής και την άλιπη μάζα σώματος ».

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από πολλές δοκιμές και συμπεριέλαβε ανθρώπους που πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 207 ενήλικες που ακολουθούσαν για πάνω από έξι μήνες δίαιτες που περιόριζαν την πρόσληψη θερμίδων.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι και είχαν ακολουθήσει πρόγραμμα απώλειας βάρους διάρκειας έξι έως δώδεκα μηνών. Συμμετείχαν επίσης σε εβδομαδιαίες συμβουλευτικές συνεδρίες και επισκέπτονταν διαιτολόγο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σύσταση του σώματος και τη διατροφική πρόσληψη. Εξέτασαν επίσης συστατικά όπως οι πηγές πρωτεΐνης και η ποιότητα της διατροφής.

Με βάση τα δεδομένα πρόσληψης, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: χαμηλότερη και υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποσότητα της απώλειας βάρους ήταν παρόμοια και για τις δύο ομάδες. Ωστόσο, όσοι λάμβαναν περισσότερη πρωτεΐνη έχασαν λιγότερη άλιπη μάζα σώματος.

Έκαναν επίσης πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, έτρωγαν περισσότερα πράσινα λαχανικά και λιγότερα επεξεργασμένα δημητριακά με πρόσθετη ζάχαρη.

Η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sue Shapses, καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick, δήλωσε:

«Μια εκπληκτική πτυχή αυτής της μελέτης είναι ότι ενώ όλα τα άτομα έλαβαν οδηγίες να καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη και να ακολουθούν υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της περιόδου μείωσης βάρους, διαπιστώσαμε ότι όσοι έλαβαν λιγότερη πρωτεΐνη είχαν λιγότερα επιθυμητά αποτελέσματα. Όσοι κατανάλωναν λιγότερη πρωτεΐνη έτρωγαν επίσης τρόφιμα χαμηλότερης ποιότητας (όπως περισσότερα επεξεργασμένα δημητριακά και πρόσθετη ζάχαρη και λιγότερα πράσινα λαχανικά).

Η μελέτη δείχνει ότι η αύξηση των πρωτεϊνών στη διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική για τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Obesity.