ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Μετρήστε την περίμετρο της μέσης σας!

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Μετρήστε την περίμετρο της μέσης σας!

Η περίμετρος της μέσης αναδεικνύεται όλο και εντονότερα σε σημαντικό δείκτη αξιολόγησης πολυάριθμων παραμέτρων της υγείας.

Έχει συνδεθεί μέχρι τώρα με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, διαβήτη, καρδιοπάθειας και καρκίνου (εδώ, εδώ, εδώ και εδώ), ενώ τώρα μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι σχετίζεται και με τις σεξουαλικές επιδόσεις των αντρών.

bigstock Curled measuring tape 26703023

Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση International Journal of Impotence Research, οι άντρες που έχουν περίμετρο μέσης πάνω από 102 εκατοστά έχουν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα πρόωρης εκσπερμάτισης σε σύγκριση με άντρες που έχουν μικρότερα αποθέματα λίπους στην περιοχή της κοιλιάς τους.

Η μελέτη υπέδειξε επίσης ότι, από τους 100 άντρες που μελετήθηκαν, ποσοστό 51% όσων αντιμετώπιζαν προβλήματα πρόωρης εκσπερμάτισης πληρούσαν τα κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή παρουσίαζαν τουλάχιστον τρεις από τους εξής παράγοντες: 1) υπέρταση, 2) ανεβασμένο σάκχαρο, 3) περίμετρος μέσης πάνω από 102 εκατοστά, 4) χαμηλή HDL χοληστερόλη και 5) αυξημένα τριγλυκερίδια. Αντιθέτως, κάτω από 1 στους 4 άντρες που δεν αντιμετώπιζε προβλήματα πρόωρης εκσπερμάτισης πληρούσε τα κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο.

Από τους άνδρες με διάγνωση για πρόωρη εκσπερμάτιση, όσοι είχαν και μεταβολικό σύνδρομο φάνηκε να φτάνουν σε οργασμό αρκετά πιο γρήγορα σε σύγκριση με όσους δεν πληρούσαν τα κριτήρια για το σύνδρομο –1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα έναντι 3 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα αντίστοιχα.

Πολυάριθμες παράμετροι του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να οδηγήσουν στην πρόωρη εκσπερμάτιση, αναφέρουν οι ερευνητές. Το ανεβασμένο σάκχαρο, για παράδειγμα, προκαλεί διαταραχές στη νευρική λειτουργία και την παραγωγή οξειδίου του αζώτου, δύο παράγοντες που επιβαρύνουν σημαντικά την ικανότητα επίτευξης και/ή διατήρησης της στύσης. Η υπέρταση, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ανοίγοντας τον «δρόμο» στην πρόωρη εκσπερμάτιση, ενώ το αυξημένο κοιλιακό λίπος –ενδεικτική του οποίου είναι η περίμετρος της μέσης– συνδέεται με μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστραδιόλη, με αποτέλεσμα τη μείωση της ερωτικής διάθεσης, το άγχος επίδοσης κ.ά.

Μένει να αποδειχτεί σε επόμενες μελέτες κατά πόσο η αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου –μέσω ενός συνδυασμού διατροφής, άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής– μπορεί να διορθώσει την πρόωρη εκσπερμάτιση και να παρατείνει τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Δείτε κι αυτό:

Οι καθημερινοί παράγοντες που καταστρέφουν τη σεξουαλική σας ζωή

Η διατροφή της καλής στύσης

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: 256 στην Αττική, 65 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης διασποράς των νέων μολύνσεων

Αλλάζουν τα όρια των επιβατών από Δευτέρα – Τι θα ισχύει για ΙΧ, ταξί και φορτηγά

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Προσοχή! Ισχυρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία για τις επόμενες ώρες

MasterChef 5 πρεμιέρα: Οι μεγάλες αλλαγές λόγω της πανδημίας και τα πρόσωπα – κλειδιά

Κορονοϊός: Οι μεταλλάξεις θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα - Όλα ανοιχτά για νέο lockdown

Το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ελλάδα: Ο καλοσυνάτος χωρικός που μετατράπηκε σε αδίστακτο δολοφόνο

Survivor Spoiler 24/1: Ποιοι κερδίζουν το έπαθλο φαγητού; Μπλε ή Κόκκινοι; (vid)

Μενεγάκη: Αυτή είναι η νέα της επένδυση - Δείτε τα πολυτελή διαμερίσματα που αγόρασε στην Κηφισιά

Kορονοϊός - «Βόμβα»: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτου κύματος αν δεν τηρούνται τα μέτρα

Εβδομαδιαίες προβλέψεις 24/01 - 30/01: Όλα να τα περιμένεις!

Θεσσαλονίκη: Τον κυνηγούσε η αστυνομία και προσπάθησε να ξεφύγει με… ηλεκτρικό πατίνι

MasterChef 5: Τα Best Off των τριών κριτών απ' τους 4 προηγούμενους κύκλους (vid)