ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Άντρες vs γυναίκες: Πώς αντιδρά ο εγκέφαλός τους στο σεξ

Έρευνα αποκαλύπτει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των δύο φύλων τη στιγμή της ερωτικής διέγερσης.

Άντρες vs γυναίκες: Πώς αντιδρά ο εγκέφαλός τους στο σεξ

Η ερωτική επιθυμία και ο οργασμός είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα εγκεφαλικό κι αυτό είναι σε γενικές γραμμές διαπιστωμένο εμπειρικά. Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται όμως να αποσαφηνίσει τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα ερωτικό ερέθισμα και ποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ αντρών και γυναικών.

sex egkefalos

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση The Journal of Sexual Medicine, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ του Καναδά πραγματοποίησαν ένα πείραμα με τη συμμετοχή 20 αντρών και 20 γυναικών.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να παρακολουθήσουν μια σειρά από βίντεο με περιεχόμενο είτε ερωτικό είτε χιουμοριστικό, ενώ οι ερευνητές κατέγραφαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα με τη βοήθεια λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI), ενώ παράλληλα παρακολουθούσαν τις μεταβολές στη θερμοκρασία των γεννητικών τους οργάνων με τη βοήθεια υπέρυθρης θερμικής απεικόνισης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες δήλωναν επίσης τα υποκειμενικά επίπεδα της σεξουαλικής τους διέγερσης.

Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες παρατηρήθηκε μια «συμφωνία» ανάμεσα στην απόκριση των γεννητικών τους οργάνων και του εγκεφάλου τους στα ερωτικά βίντεο, δηλαδή όταν ανέβαινε η θερμοκρασία στα ευαίσθητα σημεία του σώματός τους «φωτίζονταν» συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου τους.

Ωστόσο, στις γυναίκες η εγκεφαλική αντίδραση στα σεξουαλικά φορτισμένα ερεθίσματα φάνηκε να είναι πιο γενικευμένη, αφού επηρέασε τη δραστηριότητα περισσότερων περιοχών του εγκεφάλου και μάλιστα πιο έντονα σε σύγκριση με τους άντρες.

«Στις γυναίκες φάνηκε πως η σύνδεση εγκεφάλου και γεννητικών οργάνων ήταν ισχυρότερη σε σχέση με τους άντρες σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου» γράφουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης τους, επιβεβαιώνοντας και επιστημονικά αυτό που ήδη υποψιαζόμασταν: ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι κατ’ εξοχήν εγκεφαλική και αρκετά πιο περίπλοκη από την αντρική…

Δείτε κι αυτό:

Φοράτε κάλτσες στο σεξ; Δείτε γιατί το επικροτούν οι ειδικοί!

One night stand: Δείτε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να… πετύχει

Έρευνα: Αυτοί οι άντρες χαρίζουν τους πιο συχνούς και δυνατούς οργασμούς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ