ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι ρωτήσαμε φέτος το Google για την υγεία μας

Η μηχανή αναζήτησης της Google είναι πάντα εκεί για εμάς όταν θέλουμε να λύσουμε γρήγορα και εύκολα ακόμη και τις πιο παράξενες απορίες μας.

Τι ρωτήσαμε φέτος το Google για την υγεία μας

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας, μια έντονη ενόχληση ή ένα παράξενο σύμπτωμα πάντα πυροδοτεί ανησυχίες, οπότε όλο και συχνότερα αναζητούμε στο διαδίκτυο πληροφορίες γι’ αυτό μέχρι να κλείσουμε ραντεβού στο γιατρό.

Οι ειδικοί της Google μοιράζονται τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις σε θέματα υγείας στις ΗΠΑ για τη χρονιά που φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της.

- Η βρογχίτιδα είναι μεταδοτική;

Η οξεία βρογχίτιδα δεν αποτελεί ακριβώς ασθένεια, αλλά σύμπτωμα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Η λοίμωξη είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ιογενής, δηλαδή αποτέλεσμα μόλυνσης από ιό, άρα είναι μεταδοτική. Η ίδια η βρογχίτιδα αποτελεί επιπλοκή της λοίμωξης, άρα δεν θεωρείται μεταδοτική.

- Η πνευμονία είναι μεταδοτική;

Η πνευμονία είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης από βακτήριο. Εάν ένα υγιές άτομο έρθει σε επαφή με ασθενή που πάσχει από πνευμονία, είναι πιθανό το βακτήριο να μεταφερθεί και να προκαλέσει λοίμωξη. Ακόμη βέβαια κι αν μολυνθεί ένα υγιές άτομο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εκδηλώσει τα συμπτώματα της πνευμονίας. Η πνευμονία μπορεί επίσης να προκληθεί από ιό και στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος.

- Πόσο νερό πρέπει να πίνω;

Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας, καθώς οι ανάγκες μας για ενυδάτωση εξαρτώνται τόσο από εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. θερμοκρασία) όσο και από τις συνήθειές μας (π.χ. σωματική άσκηση). Αυξημένες είναι οι ανάγκες για ενυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά τη γυμναστική, αλλά και σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού. Βέβαια, ενυδάτωση δεν σημαίνει μόνο νερό. Σημαντικές ποσότητες υγρών λαμβάνουμε από τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και από ροφήματα που δεν περιέχουν ζάχαρη, όπως το τσάι.

- Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω;

Για να υπολογίσετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε ενέργεια, δηλαδήθερμίδες, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν την ηλικία, το ύψος και το βάρος σας, αλλά και το πόσο γυμνάζεστε, την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας και «ειδικές» συνθήκες, όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

- Τι είναι ο λύκος;

Ο λύκος είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση. Ανάλογα με τη σοβαρότητά της, επηρεάζει το δέρμα, τα νεφρά, τις αρθρώσεις, την καρδιά, το νευρικό σύστημα και τα αιμοσφαίρια. Η διάγνωση του λύκου αποτελεί συχνά πρόκληση για τους γιατρούς και συχνά συγχέεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, κυρίως λόγω της μεγάλης ποικιλίας συμπτωμάτων που εκδηλώνονται από ασθενή σε ασθενή.

Ένας από τους λόγους που ο λύκος αναδείχθηκε σε ένα από τα κορυφαία θέματα αναζήτησης στην υγεία για το 2015 είναι ότι η νεαρή ποπ σταρ Σελίνα Γκόμεζ ανακοίνωσε το περασμένο φθινόπωρο ότι απείχε τον τελευταίο καιρό από τα φώτα της δημοσιότητας επειδή πάσχει από λύκο και αναζητούσε θεραπευτικές λύσεις για την αυτοάνοση πάθηση.

- Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Το ενδιαφέρον για τα προϊόντα χωρίς γλουτένη και τις δίαιτες χωρίς γλουτένη ήταν έντονο και φέτος, κάτι που αποτυπώθηκε στις διαδικτυακές αναζητήσεις του κοινού. Για ακόμη μία φορά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τη γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν μόνο όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) ή εμφανίζουν ευαισθησία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει την υγεία αλλά ούτε και παχαίνει.

Δείτε κι αυτό:

«Σταμάτα να γκουγκλάρεις τα συμπτώματά σου», της είπαν οι γιατροί λίγο πριν πεθάνει
Τα θέματα υγείας που αναζητήσαμε στο Google το 2014