ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι πολλές ξένες γλώσσες προστατεύουν τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων

Τα άτομα που μιλούν δύο ή περισσότερες γλώσσες σε προχωρημένη ηλικία, παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένη έκπτωση στις νοητικές τους λειτουργίες, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Annals of Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Οι πολλές ξένες γλώσσες προστατεύουν τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων

Μάλιστα, το ευεργετικό αποτέλεσμα της δεύτερης ή τρίτης ξένης γλώσσας υπάρχει ακόμη κι αν κανείς τις έμαθε μεγάλος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τόμας Μπακ του Κέντρου Γνωστικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, μελέτησαν τις περιπτώσεις 835 ατόμων, που είχαν κάνει το πρώτο τεστ νοημοσύνης σε ηλικία 11 ετών το 1947 και το επανέλαβαν μετά τα 70 χρόνια τους, μεταξύ 2008 και 2010.

Από αυτούς, 262 γνώριζαν έστω άλλη μία γλώσσα πέρα από τη μητρική τους, 195 εξ αυτών είχαν μάθει τη δεύτερη γλώσσα πριν τα 18 τους, ενώ οι υπόλοιποι μετά την ενηλικίωσή τους.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι ήταν δίγλωσσοι ή πολύγλωσσοι είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ, στα οποία υποβλήθηκαν σε προχωρημένη ηλικία.

Μάλιστα, οι ανώτερες αυτές επιδόσεις υπήρχαν ανεξάρτητα από το πότε έμαθε κανείς τη δεύτερη ή τρίτη γλώσσα.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προγενέστερα που έδειχναν ότι η διγλωσσία ή πολυγλωσσία επιβραδύνει την άνοια της τρίτης ηλικίας και διατηρεί πιο νεανικό τον εγκέφαλο, επειδή τον «γυμνάζει» καλύτερα.