ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεταλλαγμένο βοδινό πλούσιο σε ιχθυέλαια δημιούργησαν Κινέζοι επιστήμονες

Γενετικά τροποποιημένα μοσχάρια που προσφέρουν αυξημένα επίπεδα υγιεινών ω-3 λιπαρών δημιούργησαν Κινέζοι επιστήμονες, εισάγοντας σε έμβρυα βοοειδών ένα ξένο γονίδιο που απομονώθηκε από σκουλήκια.

Μεταλλαγμένο βοδινό πλούσιο σε ιχθυέλαια δημιούργησαν Κινέζοι επιστήμονες

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Northwest A&F και του Εθνικού Κέντρου Βελτίωσης Βοοειδών, και τα δύο στο Γιανγκλίνγκ της Κίνας, δηλώνουν πως στόχος τους είναι να διορθώσουν μια «ανισορροπία» της σύγχρονης διατροφής, τη μείωση των ω-3 λιπαρών και την αύξηση των λιγότερο υγιεινών ω-6.

Τα ω-3, γνωστά και ως n-3 πολυακόρεστα λιπαρά, υπάρχουν μεταξύ άλλων στα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της παχυσαρκίας και ορισμένων νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Τα ω-6, γνωστά και ως n-6 λιπαρά οξέα, υπάρχουν στα περισσότερα φυτικά έλαια και δείχνουν να συνδέονται με αύξηση της φλεγμονής.

Η συγκέντρωση των ωφέλιμων ω-3 λιπαρών μπορεί θεωρητικά να αυξηθεί στα εκτρεφόμενα ζώα και ψάρια με τη χορήγηση ζωοτροφών εμπλουτισμένων με αυτά τα πολυακόρεστα λίπη.

Οι Κινέζοι ερευνητές θεωρούν ότι η γενετική τροποποίηση θα ήταν μια πιο εύκολη λύση. Το επιπλέον γονίδιο που εισήγαγαν σε μοσχάρια απομονώθηκε από ένα είδος νηματώδους σκώληκα και κωδικοποιεί ένζυμα που μετατρέπουν τα ω-6 σε ω-3.

Άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν εισάγει ανάλογα γονίδια σε χοίρους, γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες και πρόβατα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτή η προσέγγιση εφαρμόζεται σε βοοειδή που προορίζονται για κρέας, επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biotechnology Letters». Η συγκέντρωση των ω-3 στο κρέας πενταπλασιάστηκε, αναφέρουν.

Ωστόσο η τεχνική που εφάρμοσαν είχε μεγάλο ποσοστό αποτυχίας: από τα 14 γενετικά τροποποιημένα μοσχάρια που γεννήθηκαν στο εργαστήριο, τα 11 πέθαναν σε ηλικία κάτω των τεσσάρων μηνών, πιθανώς λόγω της ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης των λάθος γονιδίων κατά τη διαδικασία της γενετικής τροποποίησης.

Διαβάστε επίσης:

Μεταλλαγμένα μήλα και πατάτες με τη... βούλα του FDA