ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μυστήριο του ανθρώπινου εγκεφάλου από το CAFE SCIENTIFIQUE

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, το μυστήριο του ανθρώπινου εγκεφάλου, παίρνει θέση στην πρεμιέρα του τέταρτου κύκλου ομιλιών του διεθνώς αναγνωρισμένου θεσμού Gafe Scientifique, που στόχο έχει να καταστήσει προσιτά επιστημονικά θέματα στο ευρύ κοινό.

Το μυστήριο του ανθρώπινου εγκεφάλου από το CAFE SCIENTIFIQUE

Ο Δ' κύκλος ομιλιών του CAFΕ SCIENTIFIQUE, σε συνέχεια της επιτυχίας που σημείωσε τα τελευταία τρία χρόνια, θα ξεκινήσει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, και, όπως πάντα, θα είναι ανοικτός για το κοινό.

Από τον Οκτώβριο του 2015, εως και τον Ιούνιο του 2016, ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός θα μυήσει το ευρύ κοινό σε σημαντικά επιστημονικά θέματα. Έγκριτοι καθηγητές και ερευνητές από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, θα μας ξεναγήσουν στην έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα σχετικά με με τις νευροεπιστήμες, την ασφάλεια και την ποιότητα των φαρμάκων, των καλλυντικών και των τροφίμων, την αλληλεπίδρασή μας με τους υπολογιστές, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, και άλλα πολλά.

Οι ομιλίες θα γίνονται μια φορά το μήνα, ημέρα Παρασκευή, στις 7μμ, στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρόνικου, 210-345-3111 μετρό Κεραμεικός,), με ελεύθερη είσοδο.

Ειδικότερα, στην 1η εκδήλωση του θεσμού, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, θα μιλήσει η κυρία Mαριέττα Παπαδάτου-Παστού, Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «1 εγκέφαλος ή 2 ημισφαίρια;»

Τι γίνεται όταν τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου μας πάψουν να επικοινωνούν μεταξύ τους; Είμαστε ένας άνθρωπος ή δύο; Γιατί το δεξί ημισφαίριο είναι τόσο σιωπηλο; Γιατί να μην είμαστε όλοι αριστερόχειρες;

Η ασυμμετρία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στη φύση. Από τα μικροσκοπικά μόρια μέχρι και το ίδιο το σύμπαν! Οι άνθρωποι είναι και αυτοί ασύμμετροι –σκεφτείτε τη θέση της καρδιάς μας στην αριστερή μεριά, αλλά και τις μικρές διαφορές στις δύο πλευρές του προσώπου μας. Μάλιστα, δεν φαινόμαστε μόνο ασύμμετροι, συμπεριφερόμαστε και έτσι! Εννιά στους δέκα από εμάς είμαστε δεξιόχειρες. Ασύμμετρος είναι και ο εγκέφαλος μας, το πολυπλοκότερο και πιο αξιοθαύμαστο όργανό μας. Τα δύο ημισφαίρια διαφέρουν τόσο ανατομικά όσο και ως προς τις λειτουργίες που υποστηρίζουν.

Για παράδειγμα, το αριστερό μας ημισφαίριο είναι αυτό που μας επιτρέπει να μιλάμε και να καταλαβαίνουμε τη γλώσσα. Γιατί όμως το δεξί κερδίζει στα χέρια μας αλλά το αριστερό στους εγκεφάλους μας; Γιατί να μην είμαστε -αντίστροφα- αριστερόχειρες και να μη «μιλάμε» με το δεξί ημισφαίριο;

Η Δρ Παπαδάτου-Παστού σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια εκπόνησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα και τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει και Επί Κεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας του Business College of Athens. Η έρευνά της άπτεται σε τομείς της νευροψυχολογίας, της πειραματικής ψυχολογίας, της γνωστικής νευροεπιστήμης και των νευροεπιστημών της συμπεριφοράς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αναπτύξει ακόμα και για τη συνεισφορά των νευροεπιστημών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CAFΕ SCIENTIFIQUE στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρ. Λίλα Κουμάντου στο email: cafesci.gr@gmail.com, να κάνετε "like" στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/CafeSci.gr ή να επισκεφθείτε το site http://tinyurl.com/cafesci-gr, όπου μπορείτε να δείτε και μαγνητοσκοπημένες προηγούμενες ομιλίες. Πρόσφατες ομιλίες που έχουν βιντεοσκοπηθεί από το Bodossaki Lectures on Demand είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο: http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=369

Διαβάστε ακόμη:

Οι επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν τα εγκεφαλικά κύτταρα με ηχητικά κύματα

Τα πολλά λιπαρά αλλοιώνουν τον εγκέφαλο και οδηγούν σε υπερφαγία