ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μυστικό για καλό ύπνο είναι… γλυκό!

Το μαγνήσιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που εξασφαλίζει καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

Το μυστικό για καλό ύπνο είναι… γλυκό!

Το μαγνήσιο εμπλέκεται σχεδόν σε κάθε βιολογική διεργασία του ανθρώπινου οργανισμού. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Η νέα μελέτη υποδεικνύει όμως ότι βοηθά και στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού.

bigstock Portrait of a happy woman waki 107103464

Σημαντική ποσότητα μαγνησίου βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, οπότε το όφελος είναι διπλό: γλυκιά γεύση αλλά και καλός ύπνος!

Το μαγνήσιο βρίσκεται επίσης στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς, το ψάρι, τα φασόλια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το αβοκάντο, το γιαούρτι, τη μπανάνα και τα αποξηραμένα φρούτα.

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το μαγνήσιο βοηθά ώστε να λειτουργεί σωστά το βιολογικό ρολόι που διαθέτει κάθε κύτταρο του οργανισμού και το οποίο ελέγχει τον ύπνο, την ορμονική λειτουργία και τη θερμοκρασία του σώματος.

Το μαγνήσιο εμπλέκεται στη διαδικασία μετατροπής των τροφών σε ενέργεια. Η νέα μελέτη έδειξε όμως ότι επηρεάζει και το πότε και πόσο αποτελεσματικά γίνεται αυτή η μετατροπή. Κατά βάση, το μέταλλο συμβάλλει ώστε τα επίπεδα ενέργειας να είναι αυξημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ το βράδυ να επέρχεται η απαραίτητη χαλάρωση ώστε να απολαύσουμε ήρεμο και ποιοτικό ύπνου.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να διαμορφώσετε την κρεβατοκάμαρά σας για καλύτερο ύπνο (γράφημα)

Έλλειψη μαγνησίου: Ποιες οι πιθανές επιπλοκές

Μήπως σου λείπει μαγνήσιο; Πώς θα το καταλάβεις