ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρίτη Ηλικία: Ο δρόμος από τη ΜΕΘ στην αποκατάσταση, με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο πληθυσμός της γης γερνάει. Μεταξύ του έτους 2000 και 2050, ο αριθμός των ατόμων που θα είναι μεγαλύτεροι των 60 ετών αναμένεται να διπλασιαστεί.

Τρίτη Ηλικία: Ο δρόμος από τη ΜΕΘ στην αποκατάσταση, με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα άτομα άνω των 65 ετών αποτελούν το 20% του πληθυσμού, ενώ θεωρείται ότι υπάρχει και άλλη μια ταχέως αυξανόμενη ομάδα, αυτή του υπερήλικα για άνω των 85 ετών. Αυτοί οι αριθμοί φανερώνουν την ανάγκη για εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση του πληθυσμού, με στόχο τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων για τα πολυπαραγοντικά προβλήματα υγείας τους για καλύτερη ποιότητα της ζωής τους.

Τα Επιστημονικά Τμήματα Γηριατρικής Φυσικοθεραπείας (Ε.Τ.Γ.Φ.) και Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας - Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α.) του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.), ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής, και με στόχο την Επιστημονική εξέλιξη και ενημέρωση των φυσικοθεραπευτών στα προβλήματα των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας, συνδιοργανώνουν στο Αμφιθέατρο «ΔΩΜΑ» του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» (Κτίριο ΑΧΕΠΑ, 11ος όροφος, Υψηλάντου 45, Αθήνα), το Σάββατο 5 Μαΐου, Κλινικό Εργαστήριο με θέμα: «3η Ηλικία: Ο δρόμος από τη Μ.Ε.Θ. στην Λειτουργική Αποκατάσταση»

Η πρώτη συνεδρία ασχολείται με τη Νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Θα συζητηθεί ο σημαντικός ρόλος της φυσικοθεραπείας τόσο για την αποφυγή όσο και για την αποδέσμευση από το μηχανικό αερισμό και θα ακολουθήσει μια ομιλία σχετικά με τις επιπτώσεις της Νοσηλείας στη ΜΕΘ στο μυοσκελετικό σύστημα των ατόμων. Κατόπιν, θα πραγματοποιηθεί εργαστηριακή άσκηση με θέμα την πρώιμη κινητοποίηση εντός της ΜΕΘ.

Στη δεύτερη συνεδρία θα συζητηθεί η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση του Γηριατρικού Ασθενή στην κλινική του Νοσοκομείου. Θα αναφερθούν οι γνωσιακές και συναισθηματικές λειτουργίες και η επίδραση αυτών στην αποκατάσταση, αλλά και το σημαντικό πρόβλημα της δυσκαταποσίας, το οποίο, λόγω των συχνών εισροφήσεων, μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες νοσηλείες. Η εργαστηριακή άσκηση της συνεδρίας αυτής επικεντρώνεται στα μέσα και τις τεχνικές της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας που θα βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ποικίλων επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν από το αναπνευστικό σύστημα του ηλικιωμένου ασθενή.

Η τρίτη συνεδρία ασχολείται με τη μετάβαση του ασθενή από το νοσοκομείο στο σπίτι και πιο συγκεκριμένα θα γίνουν δύο ομιλίες στη φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση του πρόσφατα νοσηλευμένου ηλικιωμένου ασθενή και στο πλάνο αποκατάστασης βάσει της αξιολόγησης. Η τρίτη στη σειρά εργαστηριακή άσκηση που θα ακολουθήσει, επικεντρώνεται στην αξιολόγηση και στο πλάνο αποκατάστασης του ασθενή.

Η τέταρτη και τελευταία συνεδρία ασχολείται με την επανένταξη του ηλικιωμένου ασθενή στην κοινότητα. Θα γίνει μια ομιλία για τη φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση του ηλικιωμένου ασθενή στο εργαστήριο φυσικοθεραπείας και μια ομιλία για τις πιθανές επιβαρύνσεις μετά από παρατεταμένη νοσηλεία, για τον κίνδυνο των πτώσεων και πώς αυτές μπορούν να αποφευχθούν. Η τέταρτη εργαστηριακή άσκηση ασχολείται με τις πολύ σημαντικές δοκιμασίες αξιολόγησης της βάδισης και της ισορροπίας των ηλικιωμένων ασθενών.

Διαβάστε ακόμη:

Η διατροφή που εξασφαλίζει υγιή γηρατειά

Γενική Συνέλευση Ευρωπαίων Φυσικοθεραπευτών: Ναι στην ΠΦΥ για τον ασθενή & τα συστήματα υγείας

Η σημασία της εξειδικευμένης φυσικοθεραπείας σε ασθενείς με Πάρκινσον



Μεγάλης σημασίας η φυσικοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα