ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεραπευτική λύση για εκατομμύρια υπερτασικούς με τη συμβολή Ελλήνων επιστημόνων

Τα αποτελέσματα δύο σημαντικών μελετών αναφορικά με τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης με τη μέθοδο της κατάλυσης των νεφρικών αρτηριών, ανακοινώθηκαν στο συνέδριο επεμβατικής καρδιολογίας στο Παρίσι, στο EuroPCR.

Θεραπευτική λύση για εκατομμύρια υπερτασικούς με τη συμβολή Ελλήνων επιστημόνων

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως που προκύπτει από την είδηση αυτή, είναι ότι στην επιτυχία του προγράμματος, έχει συμβάλει η ελληνική επιστημονική κοινότητα,την ώρα που έχουν πραγματοποιηθεί ταυτόχρονες δημοσιεύσεις στο LANCET σε ένα από τα εγκυρότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά,

Συγκεκριμένα, η Μονάδα Υπέρτασης της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής με κύριο ερευνητή τον Αναπλ. Καθηγητή Κων. Τσιούφη ήταν ένα από τα κέντρα με τη μεγαλύτερη συμβολή σε διεθνές επίπεδο στη διενέργεια της μελέτης SPYRAL, συνεχίζοντας έτσι την πρωτοπορία της σε παγκόσμιο επίπεδο στο τομέα της επεμβατικής αντιμετώπισης της υπέρτασης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η κατάλυση των νεφρικών αρτηριών μπορεί να αποτελέσει θεραπευτική λύση για εκατομμύρια υπερτασικών παγκοσμίως ανοίγοντας νέους δρόμους στο τρόπο αντιμετώπισης της αρτηριακής υπέρτασης. H έρευνα συνεχίζεται για περαιτέρω πιστοποίηση της μακροχρόνιας ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της μεθόδου σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε υπερτασικούς ασθενείς οι οποίοι είτε δεν ελάμβαναν κανένα φάρμακο για την πίεση είτε έπαιρναν αντιυπερτασικά αλλά είχαν αρρύθμιστη υπέρταση. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τουλάχιστον 40% των υπερτασικών δεν μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση και απαιτείται η λήψη 2 ή και περισσοτέρων φαρμάκων τα οποία σε μακροχρόνια χορήγηση είναι δυνατό να συνοδευτούν από ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι μελέτες SPYRAL ΗΤΝON-MED και RADIANCE-ΗΤΝ SOLO έδειξαν ότι η κατάλυση των νεφρικών αρτηριών με τη χρήση ραδιοκυμάτων ή υπερήχων επιτυγχάνει ελάττωση κατά μέσο όρο της αρτηριακής πίεσης κατά 10 mmHg. Αυτό αντιστοιχεί στο αντιυπερτασικό αποτέλεσμα της λήψης τουλάχιστον 1-2 αντιυπερτασικών φαρμάκων και μπορεί να μεταφραστεί σε μείωση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής ανεπάρκειας κατά 25-30%. Το γεγονός ότι η κατάλυση στα χέρια εξειδικευμένων επεμβατικών καρδιολόγων οδηγεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ένα υψηλό ποσοστό των ασθενών, όπως τόνισαν οι ερευνητές, μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη χορήγησης αντιυπερτασικών φαρμάκων ή και να μειώσει των αριθμό των λαμβανόμενων φαρμάκων.

Tsioufis

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Οι κίνδυνοι για την υγεία από την ανεβασμένη πίεση

Ο Κων. Τσιούφης πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης



Υπέρταση: 14+1 τρόποι να την αποφύγετε (pics)

Τα 10 καλύτερα βότανα για να ρίξετε την πίεση (εικόνες)

Έχετε ανεβασμένη πίεση; Δείτε τι πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας