ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναδιπλώνεται το υπουργείο, υπό το φόβο αποτυχίας του οικογενειακού γιατρού

 «Παράθυρο» εξυπηρέτησης των ασθενών και χωρίς οικογενειακό γιατρό, ανοίγει το υπουργείο Υγείας, μετά τις αλλεπάλληλες ενστάσεις του ιατρικού κόσμου.

Αναδιπλώνεται το υπουργείο, υπό το φόβο αποτυχίας του οικογενειακού γιατρού

Αυτό φαίνεται να προέκυψε κατά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας με τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός είπε πως θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πολιτών από όλους τους παθολόγους ως έχει. χωρίς δηλαδή να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες των οικογενειακών ιατρών μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι από το νέο έτος, και με βάση το σχεδιασμό, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται πρώτα στον οικογενειακό γιατρός ο οποίος θα τους παραπέμπει αρμοδίως.

Ωστόσο, μέχρι ώρας ο αριθμός των εγγεγραμμένων οικογενειακών γιατρών δεν επαρκεί για τον πληθυσμό, ενώ υπάρχουν ακόμη περιοχές χωρίς κανέναν οικογενειακό γιατρό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός στους παθολόγους, ο θεσμός του gatekeeping (δηλαδή οι παραπομπές σε ειδικό γιατρό ή σε νοσοκομείο, οι οποίες από το νέο έτος θα είναι αρμοδιότητα του οικογενειακού γιατρού), δεν θα αφορά τους παθολόγους - συμβεβλημένους ή μη - οι οποίοι επιπλέον δεν θα αποκλειστούν από τη συνταγογράφηση ή την έκδοση παραπεμπτικών.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται υπουργική απόφαση με την οποία η δημιουργία και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα είναι εφικτή για όλους τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.

Επιπλέον, ο υπουργός φαίνεται πως άνοιξε «παράθυρο» για τη βελτίωση των συμβάσεων για τους οικογενειακούς γιατρούς, προφανώς με το σκεπτικό να υπάρξουν κίνητρα για ένταξη περισσότερων στο θεσμό.

Όσον αφορά προκηρύξεις νέων θέσεων, ο υπουργός υποσχέθηκε να εξετάσει τη δυνατότητα να προκηρύσσονται θέσεις ειδικών
παθολόγων ανεξάρτητα από αντίστοιχες που θα προκηρύσσονται για γενικούς ιατρούς και παιδίατρους.

Διαβάστε επίσης:

Το υπουργείο πανηγυρίζει, αλλά η πρωτοβάθμια φροντίδα νοσεί βαριά

«Περιορισμένη η ανταπόκριση στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού», αναγνωρίζει το υπουργείο

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Από δυσεύρετοι έως... ανύπαρκτοι οι οικογενειακοί γιατροί στην επικράτεια