ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαγνωστικά: Σήμερα η απόφαση για την αποχή - Νέα πρόταση του υπουργού Υγείας

Διαγνωστικά: Σήμερα η απόφαση για την αποχή - Νέα πρόταση του υπουργού Υγείας

Βελτιωμένη πρόταση κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στο Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου να λήξει η αποχή των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και να αρθεί το «λουκέτο» στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

Από την Διονυσία Προκόπη

Η συνάντηση μεταξύ του Ανδρέα Ξανθού και των εκπροσώπων των εργαστηρίων ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (11/06/2019). Τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δήλωσαν ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, ο μεν κ. Ξανθός αναγνώρισε το πρόβλημα της υπέρβασης της διαγνωστικής δαπάνης, ο δε Γιώργος Πατούλης άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο λήξης της κινητοποίησης, λόγω και της προεκλογικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα ληφθεί σήμερα,Τετάρτη (12/06/2019).

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας πρότεινε την ενίσχυση του κλειστού προϋπολογισμού του 2019 για τη διαγνωστική δαπάνη με 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προκύπτουν μέσα από μια ανακατανομή κονδυλίων. Αυτά προστίθενται στην προσαύξηση των 9 εκατ. ευρώ, που είχε ήδη ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με τον τρόπο αυτό, πάνω από το 70% των εργαστηρίων θα έχουν μείωση του clawback κατά δύο τρίτα, σε σχέση με το ποσό που τους είχε καταλογιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Επίσης, με βάση αυτό το σενάριο θα γίνει επανυπολογισμός του clawback για όλο το 2018 και συμψηφισμός ανάμεσα στα δύο εξάμηνα.

Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. δήλωσε ότι την πρόταση αυτή θα μεταφέρει το Συντονιστικό στα μέλη του,  για να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις. «Προφανώς θα λάβουμε υπόψη μας και τη χρονική στιγμή που διανύουμε και τη θέληση του υπουργού», παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα, ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με τη συμμετοχή 40 φορέων από όλη τη χώρα.

Πηγή: Newsbomb

Διαβάστε επίσης:

Συμπαράσταση Π.Ι.Σ. και Ι.Σ.Α. στις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών

Π.Σ.Φ.: Αναστέλλει την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

BEST OF NETWORK

PlusQueen