ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συμβάσεις ΕΟΠΥΥ με Γιατρούς Ειδικοτήτων: Ομάδα Εργασίας προτείνει το υπ. Υγείας στον ΠΙΣ

Τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας, Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και ΕΟΠΥΥ, με αντικείμενο τη διαμόρφωση των όρων της συλλογικής σύμβασης αναφορικά με τους γιατρούς ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πρότεινε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στη συνάντηση που είχε σήμερα Παρασκευή, με το ΔΣ του ΠΙΣ. 

Συμβάσεις ΕΟΠΥΥ με Γιατρούς Ειδικοτήτων: Ομάδα Εργασίας προτείνει το υπ. Υγείας στον ΠΙΣ

Ο υπουργός παρουσίασε το πλαίσιο για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με βασικές παραμέτρους την ορθολογικότερη αξιοποίηση κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, την δυνατότητα σε όλους του γιατρούς να συμβληθούν χωρίς να υπάρξει κανένας αποκλεισμός, τη διευκόλυνση της εισόδου νέων γιατρών στο σύστημα και τη συνεκτίμηση της χωρητικότητας του ΕΣΥ για τον προσδιορισμό των απαραίτητων επισκέψεων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ευελπιστεί αυτή τη φορά να έχει θετικότερα αποτελέσματα από αυτά που κυριάρχησαν για τους οικογενειακούς γιατρούς. Να θυμίσουμε ότι ο ιατρικός κόσμος όπως προέκυψε από τα στοιχεία των Ιατρικών Συλλόγων, γύρισε την πλάτη στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών. Σχεδόν σύσσωμος ο ιατρικός κλάδος, είχε από την αρχή επισημάνει ότι οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, προβλέπουν απαξιωτικές αμοιβές για τους γιατρούς, σ΄ ένα θολό εργασιακό τοπίο.

Ειδικότερα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε χορηγήσει 372 βεβαιώσεις ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91, για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37%, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος. Έτσι όπως όλα δείχνουν, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκινά δεύτερο γύρω συναντήσεων με τους εκπροσώπους των γιατρών προκειμένου αυτή τη φορά, να υπάρξει θετικότερη έκβαση.

Να σημειώσουμε ότι στην πρόσφατη Τακτική Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ στις 26 Φεβρουαρίου, τα μέλη επεσήμαναν με έμφαση, πως «πρέπει άμεσα να δομηθεί η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, όχι όπως σχεδιάστηκε, αλλά με όραμα και προοπτική για το μέλλον και όχι με τις απαράδεκτες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, που ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά».

Στη σύσκεψη της Παρασκευής, συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο αν. γενικός γραμματέας για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος.

Διαβάστε ακόμη:



ΠΦΥ: Στο πλευρό των ακριτικών περιοχών & των ΑμΕΑ

Οικονόμου: Με τις ΤΟΜΥ δημιουργείται κομματικός στρατός...

Εγκανιάστηκε η 1η ΤΟΜΥ στα Καμίνια με μήνυμα Ξανθού: Η ΠΦΥ βιώσιμη μεταρρύθμιση

Γ. Δραγασάκης: Πρόσωπο-κλειδί για την κυβέρνηση, την υγεία & την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης

Ξανθός: Ήρθε η ώρα των μεταρρυθμίσεων - Έκλεισε οριστικά ο κύκλος της κατάρρευσης στην υγεία

Ξανθός: Ενισχύονται τα ΤΕΠ στα νοσ. Ημαθίας & σύντομα δύο ΤΟΜΥ στη Βέροια

Πολάκης: Η ΠΦΥ αγκαλιάζεται από τον κόσμο - Αλλάζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας