ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Καθηγ. Δημ. Κούβελας: To ΗΤΑ επιδιώκει να άρει στις στρεβλώσεις του παρελθόντος

Στην ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων που να αφορούν στην αποζημίωση και τιμολόγηση, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατάρτισης Θετικού Καταλόγου Φαρμάκων, Καθηγητής Φαρμακολογίας Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ Δημήτρης Κούβελας, μιλώντας στο συνέδριο για το HTA που οργανώνει το Health Daily.

Καθηγ. Δημ. Κούβελας: To ΗΤΑ επιδιώκει να άρει στις στρεβλώσεις του παρελθόντος

Ο καθηγητής έκανε λόγο για τα προβλήματα που υπήρχαν στη χρήση επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς διαπιστώνεται σταθερά η απουσία αυτών, όπως και η απουσία πολιτικής βούλησης και διοικητικής υποστήριξης για τη δημιουργία μητρώων ασθενών. Ωστόσο τόνισε ότι η απουσία μητρώων δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, καθώς και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν υφίστανται αυτά, παρά μόνο αποσπασματικά. Υποστήριξε δε, πως τα μητρώα ασθενών δεν αποτελούν απλή καταγραφή δεδομένων, αλλά ένα είδος έρευνας.

Ο κ. Κούβελας επεσήμανε ότι η επιτροπή θετικής λίστας δεν μπορούσε να επιτελέσει το έργο της, λόγω πολλών αγκυλώσεων, έλλειψης γνώσης για τις διαδικασίες και υιοθέτησης αυθαίρετων κανόνων για την τιμολόγηση, όπως της προσήλωσης στις διαδικασίες του ΕΜΑ και του FDA. Όπως ανέφερε, η νέα νομοθεσία και η διαδικασία σε πρώτη φάση της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, επιδιώκει να άρει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, θέτοντας επιστημονικά κριτήρια που σχετίζονται με την ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, την προστιθέμενη θεραπευτική αξία, τα κλινικά δεδομένα, καθώς και την επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Περιγράφοντας τη διαδικασία λειτουργίας της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, επεσήμανε την επιλογή των 11 τακτικών μελών με αποδεδειγμένη επιστημονική εξειδίκευση και εμπειρία σε τομείς όπως η φαρμακολογία, η κλινική φαρμακολογία, η φαρμακοεπιδημιολογία, η αξιολόγηση κλινικών μελετών ή αναλύσεων κόστους/αποτελεσματικότητας στην Τεχνολογία της Υγείας, η φαρμακοοικονομία και κατάρτιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων ή μητρώου παθήσεων. Επίσης, θα διαθέτει δέκα Γραμματείς, που διαθέτουν σχετική επιστημονική εξειδίκευση ή επαγγελματική εμπειρία.

Διαβάστε ακόμη:

Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας: Εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται η Επιτροπή

Η αισιοδοξία του κ. Τσίπρα, ο ρεαλισμός της φαρμακοβομηχανίας & η σύζυγος του Καίσαρα