ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός για το επικουρικό προσωπικό

Προωθείται ρύθμιση, ανάλογη με αυτή που αφορά τις προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός για το επικουρικό προσωπικό

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνάντηση που έχει με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν το πρωί της Πέμπτης για τις επικείμενες απολύσεις επικουρικών.

Ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα κινείται στη λογική της ρύθμισης που έγινε στην προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με την ειδική μοριοδότηση που έχει προβλεφθεί για το νυν επικουρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, θα δώσει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους που εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση εργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όλα αυτά βέβαια απαιτούν χρόνο γι' αυτό και ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθούν οι συμβάσεις που λήγουν στις 31/5/2019, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της προκήρυξης.

Από πλευράς τους, τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ δεν θεώρησαν δεσμευτικές τις αναφορές του υπουργού και δήλωσαν ότι παραμένουν σε ετοιμότητα για νέες κινητοποίησεις.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, 1.200 επικουρικοί νοσηλευτές και εργαζόμενοι άλλων κλάδων (πλην γιατρών) θα αποχωρήσουν από το ΕΣΥ ως το Μάιο, αφού λήγουν οι συμβάσεις τους.

Μόλις πριν 10 μέρες, εστάλη στο εθνικό τυπογραφείο προκήρυξη για 1.116 θέσεις η οποία όμως ανεστάλη μέσα σε μια εβδομάδα. Μόλις γνωστοποιήθηκε η κατανομή των θέσεων, η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτυρήθηκε με το επιχείρημα ότι προβλεπόταν μοριοδότηση της εμπειρίας για ελάχιστο ποσοστό του συνόλου των θέσεων και επομένως οι επικουρικοί που ήδη υπηρετούν δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες επαναπρόσληψης.