ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κακή διάθεση; Πώς θα την ξεχωρίσετε από την κατάθλιψη

Σας έχει τύχειποτέ να έχετε πολύ κακή διάθεση; Ίσως έχετε αντιδράσει υπερβολικά, χτυπώνταςδυνατά την πόρτα ή ρίχνοντας μια γροθιά στον τοίχο μόνο και μόνο για να δείξετεότι έχετε τον απόλυτο έλεγχο της ζωής σας. Μήπως όμως η κακή διάθεση, είναι ηαρχή της κατάθλιψης;

Κακή διάθεση; Πώς θα την ξεχωρίσετε από την κατάθλιψη

Σας έχει τύχειποτέ να έχετε πολύ κακή διάθεση; Ίσως έχετε αντιδράσει υπερβολικά, χτυπώνταςδυνατά την πόρτα ή ρίχνοντας μια γροθιά στον τοίχο μόνο και μόνο για να δείξετεότι έχετε τον απόλυτο έλεγχο της ζωής σας. Μήπως όμως η κακή διάθεση, είναι ηαρχή της κατάθλιψης;

Έχει συμβεί σεόλους λίγο-πολύ. Κατά καιρούς μπορεί να αισθανόμαστε νευρικοί ή ευέξαπτοι χωρίςνα υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Η κακή διάθεση είναι μέρος τηςκαθημερινότητάς μας και είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο κατά την εφηβεία, καθώςτα επίπεδα των ορμονών παρουσιάζουν διακυμάνσεις.

Ωστόσο, εάν ηκακή διάθεση είναι μια μόνιμη κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σεεσάς και τους γύρω σας. Μερικές φορές μάλιστα, η κακή διάθεση γίνεται συνήθειααπό την οποία δυσκολευόμαστε να απαλλαγούμε.

Τι μας χαλάει τη διάθεση;

Για πολλούςνέους, η κακή διάθεση οφείλεται στην πίεση στο σχολείο. Πολλοί μαθητές πασχίζουννα συνδυάσουν τις καλές επιδόσεις στο σχολείο, την ενασχόληση με εξωσχολικέςδραστηριότητες, τη δημοτικότητα και την καλή εμφάνιση και αυτό τους δημιουργείάγχος.

Πράγματι είναι δύσκολονα τα συνδυάσουμε όλα, όμως κανείς δεν είναι τέλειος! Οι περισσότεροι νέοιθέλουν να είναι ανεξάρτητοι ενώ ταυτόχρονα αισθάνονται μια σχετική εξάρτηση απότην οικογένειά τους. Θέλουν να τους φέρονται σαν ενήλικες αλλά μερικές φορέςαισθάνονται παιδιά. Οι έφηβοι βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο από τηνπαιδική ηλικία στην ενηλικίωση και όλες οι αλλαγές και οι νέες ευθύνες μοιάζουνμε χείμαρρο. Είναι βέβαια μια περίοδος της ζωής γεμάτη ενθουσιασμό αλλάταυτόχρονα μπορεί να είναι μοναχική και τρομακτική.

Οι νέοι που βρίσκονταιστην εφηβεία μπορεί να γίνουν φοβερά κυκλοθυμικοί. Οι ορμόνες στην εφηβείαεπιφέρουν αλλαγές στην εμφάνιση, ενώ παράλληλα προκαλούν ανεξέλεγκτες αλλαγές καιστη διάθεση.

Σχεδόν όλοι οι νέοιείναι κυκλοθυμικοί στην εφηβεία, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε εάνπρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση ή για κατάθλιψη.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι απλώς κακήδιάθεση;

Εάν για μεγάλοχρονικό διάστημα είστε νευρικοί ή έχετε κακή διάθεση, αισθάνεστε απελπισία ήδεν έχετε όρεξη να κάνετε τίποτα, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Μερικές φορέςόλα αυτά είναι σημάδια κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη είναι κάτιπαραπάνω από ένα αίσθημα θλίψης ή ατονίας. Μπορεί να οδηγήσει σε θυμό,εκνευρισμό, απάθεια, ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας. Στην περίπτωση αυτήχρειάζεται άμεση βοήθεια από έναν ειδικό.

Τι να κάνω για να φτιάξει η διάθεσή μου;

Η κακή διάθεσημπορεί να μας καταστρέψει τη μέρα, ακόμη και τη ζωή. Ορίστε μερικές συμβουλέςγια τους νέους:

- Σκεφτείτε κάτι ή κάποιον που αγαπάτε. Αναλογιστείτε τα άτομα στη ζωή σας ταοποία σας νοιάζονται ή έχουν κάνει κάτι καλό για εσάς.

- Κάντε μια καλή πράξη. Σκεφτείτε σε ποιον θα μπορούσατε ναπροσφέρετε τη βοήθειά σας. Όταν βοηθάμε κάποιον, είναι αδύνατο να έχουμε κακήδιάθεση.

- Βάλτε χαρούμενη και ανεβαστική μουσική. Η αγαπημένη σας μουσική μπορεί να σαςφτιάξει τη διάθεση και το κέφι.

- Συνειδητοποιήστε ότι δεν είστε μόνοι. Μιλήστε σε ένα φίλο. Θα εκπλαγείτε ότανκαταλάβετε ότι υπάρχουν και άλλοι που αισθάνονται όπως εσείς.

- Ανοιχτείτε. Εκτός από τους γονείς και τους φίλους, μπορείτενα μιλήσετε σε ένα δάσκαλο ή ένα σύμβουλο. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας. Οικακές σκέψεις κάνουν ένα πρόβλημα να μοιάζει σοβαρότερο απ’ ότι είναι.

- Επιλέξτε κάποια μορφή άσκησης. Μπορείτε να πάτε για έναν περίπατο ή γιαποδηλασία, να παίξετε τένις ή κάποιο άλλο άθλημα. Πάρτε μια βαθιά ανάσα καιαπολαύστε τον καθαρό αέρα.

- Κοιμηθείτε καλά. Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε αρκετά, 8.5 έως9.5 ώρες κάθε βράδυ αν είναι δυνατό. Η κούραση μπορεί να προκαλέσει μελαγχολίακαι νευρικότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ελέγξουμε την κακή μαςδιάθεση.

- Ξεσπάστε. Κλάψτε άφοβα! Πολλές φορές το κλάμα μάς ηρεμείκαι μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα.

Οι εναλλαγές στηδιάθεση είναι καθημερινό φαινόμενο. Εάν η λύπη, η νευρικότητα, η οκνηρία και ηαπελπισία εμφανίζονται συχνά στη ζωή σας και δεν μπορείτε να απαλλαγείτε, σκεφτείτετο ενδεχόμενο να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό.