ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Έρχονται Χριστούγεννα και είμαι θλιμμένη...

Όλες οι έρευνες αποδεικνύουν την αύξηση των καταθλίψεων κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι μπορούμε να κάνουμε?

Έρχονται Χριστούγεννα και είμαι θλιμμένη...

Ενώ τα Χριστούγεννα θα έπρεπε να είναι μια περίοδος αισιοδοξίας, τα γραφεία των Ψυχολόγων γεμίζουν με ανθρώπους που βιώνουν έντονη θλίψη.

Για άλλους τα Χριστούγεννα είναι περίοδος αφόρητου στρες. Πως μπορείς να στριμώξεις μέσα σε αυτές τις 168 ώρες της ήδη πιεσμένης σου εβδομάδας επιπλέον ώρες για ψώνια, επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, στολίσματα, έξτρα μαγειρέματα, επισκέψεις σε καταστήματα; Πως μπορείς να μην νοιώθεις ένα πνιγερό οικονομικό στρες να σε κατακλύζει όταν πρέπει να ξοδέψεις μέσα σε 10 μόλις ημέρες χρήματα που πιθανών να μην έχεις ;

Οι απώλειες

Στα παραμύθια, αλλά και τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων τα Χριστούγεννα είναι η εποχή των ζεστών οικογενειακών συναντήσεων και της χαράς των φίλων. Από τότε που είμασταν παιδιά μέχρι σήμερα απωλέσαμε μεγάλες ποσότητες αθωότητας και ανεμελιάς. Η ενήλικη με τη παιδική μας ζωή μοιάζουν τόσο λίγο πια.... Στο ενδιάμεσο διάστημα μάθαμε ότι οι φίλοι προδίδουν, οι άνθρωποι που αγαπάμε απέραντα πεθαίνουν, οι σύντροφοι πληγώνουν. Με έναν μυστήριο τρόπο, η εικόνα από τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, τα στολισμένα δέντρα και τα βουνά με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες μοιάζουν να φέρνουν στην επιφάνεια όλο αυτό το συναισθηματικό φορτίο που μπορεί να κρύβουμε με μαεστρία όλο τον χρόνο μέσα μας.

Σήμερα μόνο το 25% όλων των ανθρώπων ζουν σε αυτό που θα αποκαλούσαμε «παραδοσιακό οικογενειακό σχήμα». Χωρισμοί, θάνατοι κοντινών προσώπων, ασθένειες, δεύτεροι γάμοι, συγκρούσεις με πρόσωπα της οικογένειας, κάνουν τους ανθρώπους να μην νοιώθουν απόλυτα συγχρονισμένοι με την κλασσική εικόνα της Χριστουγεννιάτικης οικογενειακής ευτυχίας. Και αυτό είναι ένας καλός λόγος για να νοιώθει κανείς άβολα αυτές τις ημέρες.

Για τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη, η περίοδος των Χριστουγεννιάτικων διακοπών γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να ενισχυθούν με αποτέλεσμα το άτομο να νοιώθει πιο μόνο, ανυπεράσπιστο και απελπισμένο.

Υπάρχουν λύσεις!

Ακόμη και αν νοιώθετε βάρος αυτές τις ΄μέρες, προσπαθήστε να δώσετε εσείς υποστήριξη σε άτομα που έχουν πιθανόν την ανάγκη σας. Είναι καταπληκτικό πώς μπορείτε να μεταμορφώσετε τον πόνο σε μια αφάνταστα θετική εμπειρία για εσάς και τους γύρω σας. Κάντε ένα όμορφο δώρο σε κάποιον άνθρωπο που νοιώθετε ότι αντιμετωπίζει ένα πιο έντονο πρόβλημα από εσάς γιατί όταν βοηθάτε τους άλλους είναι σαν να βοηθάτε τον ίδιο σας τον εαυτό.

Διαβάστε χιουμοριστικά βιβλία ή παρακολουθείστε κωμικές ταινίες. Να ξέρετε ότι κανένας δεν μπορεί να νοιώσει θλίψη γελώντας!

Οργανώστε τον χρόνο σας έτσι να έχετε δραστηριότητες. Μην βυθιστείτε στην θλίψη και την απραξία. Καθημερινά οργανώστε εργασίες για το σπίτι ή την δουλειά – εργασίες που μπορεί να αναβάλλατε τους προηγούμενους μήνες

Να έχετε υπομονή με τον εαυτό σας. Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με καλοσύνη και αγάπη. Το χρειάζεστε.

Οσοι εξακολουθείτε να νοιώθετε πολύ δυσάρεστα παρά τις προσπάθειές σας, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια από έναν ειδικό Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο. Το να ζητήσετε βοήθεια δεν είναι δείγμα αδυναμίας, αλλά ένδειξη αγάπης και φροντίδας για τον εαυτό σας.

Μην ξεχνάτε ότι και στις πιο δύσκολες στιγμές, υπάρχει πάντα κρυμμένη η ελπίδα! Καλές γιορτές!!

Από την Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Φαίδρα Λογοθέτη www.lovesmiles.gr

Διαβάστε ακόμη:

Απαλλαγείτε από τον θυμό και τα νεύρα για πάντα

Έλεγχος θυμού: Συμβουλές για να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας

Κατάθλιψη: Λύσεις LifeMeeting προτείνει η Ψυχοθεραπεύτρια Φαίδρα Λογοθέτη

Μην μείνετε σε μία δουλειά που δεν αγαπάτε - Ένα LifeMeeting που δεν πρέπει να χάσετε

Χριστούγεννα και ψυχική υγεία: δεν υπάρχει υποχρεωτική χαρά