ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη από την παράταση της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση και η κλιμακτήριος, δηλαδή η περίοδος που προηγείται της οριστικής εμμηνόπαυσης, είναι μια φάση στη ζωή της γυναίκας που συνοδεύεται από σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές.

Τα οφέλη από την παράταση της εμμηνόπαυσης

Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου ξεκινούν όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αρχίσουν να αλλάζουν και συνήθως περιλαμβάνουν διαταραχές στην περίοδο, εξάψεις και μεταπτώσεις στη διάθεση.

Διεθνής ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αυξανόμενη ηλικία εμμηνόπαυσης δρα προστατευτικά για την ψυχική υγεία της γυναίκας.

Οι ερευνητές συνέθεσαν δεδομένα από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε παγκόσμιο επίπεδο ακολουθώντας τη μεθοδολογία της μετα-ανάλυσης. Τα ευρήματα που προκύπτουν από τη σύνθεση 14 μελετών και περιλαμβάνουν συνολικά περισσότερες από 67,000 γυναίκες δείχνουν ότι η αύξηση κατά 2 χρόνια τόσο της ηλικίας εμμηνόπαυσης όσο και της διάρκειας της αναπαραγωγικής περιόδου σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης κατά 2%. Φαίνεται, δηλαδή, ότι η προχωρημένη ηλικία εμμηνόπαυσης προσφέρει προστασία απέναντι στη μετεμμηνοπαυσιακή κατάθλιψη.

bigstock Unhappy mother with teenage gi 23187845

Η κατάθλιψη προσβάλει έναν στους δέκα ηλικιωμένους και οι γυναίκες θεωρούνται περισσότερο ευπαθείς. Στο διάστημα της αναπαραγωγικής ζωής, ο οργανισμός της γυναίκας παράγει υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία μειώνονται απότομα με την εμμηνόπαυση.

Τόσο η ηλικία εμμηνόπαυσης, όσο και η διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, δηλαδή η περίοδος από την εμμηναρχή μέχρι την εμμηνόπαυση, δείχνουν πόσα χρόνια στη διάρκεια της ζωής της βρίσκεται μια γυναίκα κάτω από την επίδραση των ενδογενών αυτών ορμονών.

Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι η μεγάλη ηλικία εμμηνόπαυσης και η μεγαλύτερη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης στην Τρίτη Ηλικία.

Η μελέτη ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση της αιτιολογίας της γεροντικής κατάθλιψης και υποδεικνύει κατευθύνσεις για μελλοντικές προληπτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA είναι η Ελένη Πετρίδου, Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις απλοί τρόποι να καθυστερήσετε την εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση: Οι 4 ερωτήσεις που ντρέπονται να κάνουν οι γυναίκες