ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Προβιοτικά στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη για την ψυχική υγεία της μητέρας

Οι γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης ή άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή μετά τον τοκετό μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη προβιοτικών, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη από τη Νέα Ζηλανδία.

Προβιοτικά στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη για την ψυχική υγεία της μητέρας

Εκτιμάται ότι η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 20% των γυναικών κατά τη διάρκεια της ζωής τους και η εγκυμοσύνη και η λοχεία θεωρούνται περίοδοι κατά τις οποίες οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ και το Πανεπιστήμιο του Όταγκο παρακολούθησαν 423 γυναίκες που βρίσκονταν μεταξύ 14ης και 16ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης τους, από τις οποίες 212 έλαβαν συμπλήρωμα προβιοτικών και 211 ψευδοφάρμακο (placebo).

bigstock Close up of pregnant woman tou 202277563

Οι γυναίκες που έλαβαν το συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και για έξι μήνες μετά τον τοκετό φάνηκε να διατρέχουν 50% μικρότερο κίνδυνο κλινικών συμπτωμάτων άγχους σε σύγκριση με όσες έλαβαν το ψευδοφάρμακο.

Σύμφωνα με τη βασική συντάκτρια της μελέτης, Δρ Ρεμπέκα Σλάικερμαν, τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν έναν απλό τρόπο να προστατεύσουν οι νέες μητέρες την ψυχική τους υγεία. «Πολλές γυναίκες δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην ψυχοθεραπεία ή διστάζουν να πάρουν αντισυλληπτικά ενώ είναι έγκυοι ή θηλάζουν» αναφέρει, προσθέτοντας πως τα προβιοτικά αποτελούν μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση.

Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής, τα προβιοτικά βρίσκονται επίσης σε ορισμένα γιαούρτια, στο κεφίρ, στο ξινολάχανο, στο ιαπωνικό μίσο, στο κορεάτικο κιμτσί και στο τσάι κομπούχα.

Διαβάστε επίσης:

Προβιοτικά & πρεβιοτικά: Ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία και πού θα τα βρείτε

Τέσσερις λόγοι να βάλεις τα προβιοτικά στη ζωή σου